Pažnja trgovaca usmerena na podatke o zalihama u SAD

Vrednost barela nafte na londonskom tržištu oko 82 dolara

Svet

9.3.2023 11:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost barela nafte na londonskom tržištu oko 82 dolara Vrednost barela nafte na londonskom tržištu oko 82 dolara
Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 82 dolara zbog bojazni da će agresivnije podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) negativno... Vrednost barela nafte na londonskom tržištu oko 82 dolara

Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 82 dolara zbog bojazni da će agresivnije podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) negativno uticati na potražnju.

Na londonskom tržištu cena barela u sredu je iznosila 82,38 dolara, a prema podacima koje objavljuje OilPrice, na jutarnjem trgovanju se beleži blagi rast na 82,60 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po ceni od 76,47 dolara, dok je trenutna vrednost teksaške nafte 76,54 dolara.

Zabrinutost ulagača izazvana je izjavom predsednika američke centralne banke Džeroma Pauela (Jerome Powell) da će zbog snažnih ekonomskih pokazatelja Fed verovatno morati da poveća kamatne stope više nego što se očekivalo, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Pauelov pristup je podstakao rast vrednosti dolara, koji je dostigao najviši nivo prema u poslednja tri meseca i tako zaustavio rast cene nafte, budući da implicira slabiju potražnju kupaca s drugim valutama.

Broj zaposlenih u američkom privatnom sektoru porastao je u februaru više nego što se očekivalo, signalizirajući kontinuiranu snagu tržišta rada.

Značajniji pad cena zaustavile su i prognoze o smanjenom snabdevanju od nezavisnih proizvođača i kontinuiranom oporavku potražnje u Aziji.

„Očekujemo nastavak oporavka potražnje u civilnom vazduhoplovstvu u Kini i u susednim zemljama, stabilizaciju industrijske aktivnosti i sporiji rast snabdevanja iz zemalja izvan OPEC+, koji će dovesti do deficita na tržištu nafte prema kraju godine“, navode su analitičari kompanije Barclays.

Pažnja trgovaca sada se okreće službenim podacima o zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što su objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali da su u prošloj nedelji zalihe sirove nafte pale prvi put u poslednjih 10 nedelja za 3,8 miliona barela.

Analitičari su prognozirali da će izveštaji pokazati skroman rast.

Ipak, zalihe benzina porasle su 1,8 miliona barela, a derivata poput lož-ulja oko 1,9 miliona barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u odvojenom izveštaju da je u utorak cena barela korpe nafte njenih članica pala na 84,37 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...