OPEC predviđa snažan rast potražnje u ovoj i narednoj godini

Cena nafte nešto viša od 94 dolara

SvetVesti

15.9.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena nafte nešto viša od 94 dolara Cena nafte nešto viša od 94 dolara
Cene nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara zbog zabrinutosti za potražnju koju podstiču američka i centralne banke u Evropi... Cena nafte nešto viša od 94 dolara

Cene nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara zbog zabrinutosti za potražnju koju podstiču američka i centralne banke u Evropi najavama ponovnog podizanja kamatnih stopa sa ciljem da obuzdaju inflaciju. Na jutarnjem trgovanju cene se ponovo kreću uzlaznom putanjom.

Cena barela na londonskom tržištu trenutno iznosi 94,16 dolara, dok se na američkom tržištu naftom trguje po ceni od 88,65 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Tržišta su se fokusirala na najave centralnih banaka da bi zbog visoke inflacije mogle ponovo podići kamatne stope, što bi uticalo na ekonomski rast i potražnju za naftom, prenosi agencija Mina

Glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Filip Lejn (Philip Lane) ponovio je u sredu da će nastaviti da podižu kamatne stope, jer su fokusirani na inflaciju.

„Više cene energije i dalje su dominantna pokretačka snaga inflacije u evrozoni“, rekao je Lane.

Izveštaj o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama u avgustu takođe je ugasio nadu da bi centralna banka mogla ublažiti tempo zaoštravanja monetarne politike u narednim mesecima, pokazavši da su cene na mesečnom nivou ponovo blago porasle, nakon stagnacije u julu.

Na godišnjem nivou uvećane su 8,3 odsto, a u Federalnim rezervama (Fed) planiraju stopu inflacije od dva odsto. Sednica odbora za monetarnu politiku biće održana narednog utorka i srede.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će zbog sve izrazitijeg ekonomskog usporavanja i posustajanja aktivnosti u Kini, koja sprovodi stroge mere suzbijanja korona virusa, globalna potražnja za naftom stagnirati u četvrtom kvartalu ove godine.

Značajniji pad cena zaustavila je procena IEA-e da će prelaz brojnih zemalja sa gasa na naftu povećati potražnju u periodu od oktobra do marta naredne godine za prosečnih 700.000 barela dnevno, dvostruko više nego pre godinu dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) predviđa snažan rast globalne potražnje za naftom u ovoj i narednojgodini, pozivajući se na naznake da je stanje u velikim privredama bolje nego što se očekivalo, uprkos izazovima poput visoke inflacije.

Neki analitičari takvu procenu smatraju „pustom željom“. „OPEC i dalje posmatra globalnu ekonomiju kroz ružičaste naočare, uprkos pretnji recesije u nekoliko ključnih ekonomija“, rekao je Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz PVM-a.

OPEC u sredu nije objavio cenu barela korpe nafte njegovih članica. U ponedeljak cena barela je iznosila 97,5 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...