epidemiološke mere u kini smanjuju potražnju za ovim energentom

Cena barela nafte na svetskim tržištima prešla 91 dolar

BiznisSrbijaVesti

10.9.2022 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Cena barela nafte na svetskim tržištima prešla 91 dolar Cena barela nafte na svetskim tržištima prešla 91 dolar
Cene nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima 91 dolar, budući da je mogući gubitak snabdevanja iz Rusije ponovo potisnuo u drugi plan strahove da... Cena barela nafte na svetskim tržištima prešla 91 dolar

Cene nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima 91 dolar, budući da je mogući gubitak snabdevanja iz Rusije ponovo potisnuo u drugi plan strahove da će povećanje kamatnih stopa i kineskih mera zaključavanja našteti potražnji.

Cena barela nafte bila je nakon podneva u petak na londonskom tržištu viša za 2,29 dolara i iznosila je 91,44 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,45 dolara višoj ceni, od 85,99 dolara.

Trgovci su se na kraju sedmice fokusirali na najave vodećih proizvođača da će smanjiti snabdevanje, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Ruski predsednik Vladimir Putin, zapretio je da će obustaviti izvoz nafte i gasa u Evropu ako Brisel ograniči cene ruskih energenata, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odlučili su da blago smanje snabdevanje u oktobru.

„Narednih meseci Zapad će se morati da se bori sa rizikom gubitka snabdevanja ruskim energentima i skoka cena nafte“, rekao je Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz PVM-a.

Najave smanjenog snabdevanja potisnule su tako u drugi plan strahove da bi podizanje kamatnih stopa u evrozoni, za tri četvrtine procentnog poena, najviše otkada je Evropska centralna banka (ECB) preuzela kormilo monetarne politike, moglo zakočiti potražnju.

Trgovci su delimično zanemarili i stroge epidemiološke mere u Kini, koje smanjuju ekonomsku aktivnost i potkopavaju potražnju za naftom.

Grad Čengdu u četvrtak je produžio karantin za većinu svojih više od 21 milion stanovnika, a milionima građana u drugim delovima Kine rečeno je da nadolazećih praznika izbegavaju putovanja.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 3,29 dolara, na 92,67 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...