manja tražnja u Kini zbog novih zatvaranja

Cena nafte pala ispod 90 evra po barelu

SvetVesti

9.9.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cena nafte pala ispod 90 evra po barelu Cena nafte pala ispod 90 evra po barelu
Cene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nivou od 90 dolara po barelu budući da su se trgovci ponovo fokusirali na... Cena nafte pala ispod 90 evra po barelu

Cene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nivou od 90 dolara po barelu budući da su se trgovci ponovo fokusirali na pretnju Rusije da će obustaviti izvoz energenata zemljama koje ograniče njene cene.

U ovom trenutku cena američke sirove WTI nafte iznosi 83,64 dolara po barelu, a evropska severnomorska Brent je na nivou od 89,40 dolara po barelu, uz blage korekcije naviše tokom jutrošnjeg trgovanja, piše OilPrice.  

Trgovce su uznemirili podaci iz Kine koji su pokazali pad uvoza nafte u avgustu 9,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, odražavajući pritisak strogih mjera suzbijanja korona virusa, prenosi Mina.

Kineski ekonomski centar Čengdu produžio je u četvrtak mere karantina za većinu od 21 milion stanovnika kako bi sprečio širenje korona virusa, a milioni građana u drugim delovima Kine trebalo bi da izbegavaju putovanja tokom nadolazećih praznika.

Tržišta brinu i dalja podizanja kamatnih stopa u evrozoni i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje bi mogle zaustaviti privredu i potražnju za naftom.

Evropska centralna banka podigla je kamatne stope za tri četvrtine procentnog boda, uprkos pretnji recesije, kako bi obuzdala visoku inflaciju. Glavni razlozi pada cena su „kontinuirana zabrinutost za potražnju zbog podignutih kamatnih stopa centralnih banaka koje bi, kroteći inflaciju, mogle ubiti rast, i kontinuirani ekonomski problemi u Kini zbog politike nulte tolerancije prema Covidu-19“, rekao je Ole Hansen iz danske Saxo Bank

Prevladala je zabrinutost za snabdevanje nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u utorak zapretio da će zaustaviti izvoz nafte i gasa zemljama koje ograniče cene ruskih energenata.

Nekoliko sati kasnije EU je predložila ograničenje cena ruskog gasa, povećavši rizik racionalizacije potrošnje te zime ako Moskva pretnju sprovede u delo. Ruski Gazprom je već obustavio isporuke gasovodom “Severni tok 1”, znatno smanjivši snabdevanje Evrope.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u sredu pojeftinio 3,07 dolara na 95,96 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...