PROCENE UNCTAD O GLOBALNOJ EKONOMSKOJ ŠTETI OD COVID 19

Cena pandemije 10.000 milijardi dolara

AnalizaSvetU fokusuVesti

18.3.2021 16:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena pandemije 10.000 milijardi dolara Cena pandemije 10.000 milijardi dolara
Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) procenjuje da će aktuelna pandemija korona virusa prouzrokovati štetu globalnoj ekonomiji od oko 10.000 milijardi dolara,... Cena pandemije 10.000 milijardi dolara

Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) procenjuje da će aktuelna pandemija korona virusa prouzrokovati štetu globalnoj ekonomiji od oko 10.000 milijardi dolara, što je otprilike dvostruka vrednost BDP Japana.

Procenjuje se da će rast svetske ekonomije ove godine biti veći nego što se očekivalo, i to oko 4,7 odsto, pre svega zbog očekivanog snažnijeg oporavka SAD.

Svetska ekonomija je u prošloj godini zabeležila pad aktivnosti od 3,9 odsto, što je najveći pad od prve polovine 40-ih godina prošlog veka, otkada se vode statistike o agregatnoj ekonomskoj aktivnosti, navodi UNCTAD.

Takođe se ukazuje i na procenu Međunarodne organizacije rada (ILO), prema kojoj je pandemija donela gubitak 255 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom.

Velike ekonomije izdvojile su ogromne fiskalne podsticaje kako bi umanjile štetu od pandemije, ističe UNCTAD i posebno izdavaja američki plan pomoći vredan 1.900 milijardi dolara, ali i oporavak kineske ekonomije u drugoj polovini prošle godine.

Foto: freepik.com

Isto tako se naglašava da je pandemije najteže pogodila zemlje u razvoju zbog ograničenog fiskalnog prostora, pojačanih ograničenja koje im stvara platni bilans i neadekvatne međunarodne podrške.

UNCTAD procenjuje da će američka ekonomija ove godine zabeležiti rast od 4,5 odsto, dok bi EU i druge evropske zemlje, uključujući i Evrozonu, mogle da ostvare rast od četiri odsto.

Najsnažniji rast se predviđa Francuskoj za 5,3 odsto, dok bi nemačka ekonomija trebalo da zabeleži rast od 3,3 odsto.

Evropske zemlje beležile su prošle godine najveći pad aktivnosti u grupi razvijenih zemalja, naglašava UNCTAD.

Takođe se napominje da na početku 2021. EU ne pokazuje znakove solidnog oporavka i mogla bi zabeležiti još jedan kvartal sa negativnom stopom rasta, a izgledi za ostatak godine značajno zavise o fiskalnim odgovorima na krizu I programima vakcinacije. UNCTAD napominje da fiskalni odgovor EU, kojem je u središtu bio višegodišnjih finansijski okvir, nije pružio podršku ulaganjima I potražnji. Ističe se da paket mera potrošnje “Next Generation EU” oporavak veže za nejednake kapaciteta zemalja-članica za potrošnju I zaduživanje.

  • ZORICA.S

    18.3.2021 #1 Author

    I trajace jos koliko,bice i vecih gubitaka!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...