Nastavlja sa cenovni rast primarnih poljoprivrednih proizvoda

Cena pšenice dostigla godišnji maksimum

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

8.10.2021 14:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena pšenice dostigla godišnji maksimum Cena pšenice dostigla godišnji maksimum
Na domaćem robno-berzanskom tržištu nastavlja se rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, a najizraženiji je bio kod pšenice od čak 6,68 odsto u proteklih nedelju... Cena pšenice dostigla godišnji maksimum

Na domaćem robno-berzanskom tržištu nastavlja se rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, a najizraženiji je bio kod pšenice od čak 6,68 odsto u proteklih nedelju dana. U tom periodu zabeležen je veliki skok prometa na Produktnoj berzi u Novom Sadu, od čak 137,18 odsto izraženo u ukupnom obimu robe (5.218 tona), odnosno 90,12 odsto kada je u pitanju ostvarena vrednost prometa (186.137.710,00 dinara).

Pšenica je tokom protekle nedelje dostigla svoj cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Naime, cena od 28,50 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA, registrovana krajem nedelje je najviša postignuta cena od početka žetve.

Ovako visok cenovni nivo je poslednji put zabeležen u avgustu 2012. godine. Slaba ponuda uočena u protekle tri nedelje, dovela je do intenzivnije potražnje za ovom žitaricom i uzlaznog trenda od 6,68 odsto.

Na međunarodnoj sceni, pšenica je imala sesije sa jakim cenama na trgovanju na Merkantilnoj berzi u Čikagu zbog rasta crnomorskih i evropskih cena usled snažne međunarodne tražnje, što se odrazilo i na domaće tržište. Rekordne cene zabeležene su i na evropskom Euronextu.

Vremenske prilike odložile su žetvu kukuruza. Za razliku od prethodnog perioda gde je zabeležena smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom, ove nedelje je primetna izraženija tražnja. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 25,00 din/kg do 26,20 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 25,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,19 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 04.10.2021. – 08.10.2021. godine/Izvor: Produktna berza Novi Sad

Cene kukuruza na ino-tržištu ostaju uglavnom podržane kratkoročnim nedostatkom robe u zapadnoj Evropi i u basenu Crnog mora.

Rastući trend kretanja cene sojinog zrna nastavio se i tokom ove nedelje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 76,00 do 77,00 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 76,63 odsto, što predstavlja rast od 0,94 odsto.

Novi rast cena ulja u Evropi, podstaknut rastom cena palminog ulja i tržišta energenata, dovodi do jačanja rasta tržišta uljarica.

Suncokretom se trgovalo po ceni od 59,50 din/kg do 59,70 din/kg bez PDV-a. Primetna je slaba ponuda ove uljarice, što je dovelo do rasta cene od 0,22 odsto u odnosu na prethodnu nedelju na Produktnoj berzi, kaže se u ovonedeljnom izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...