CENE NAFTE MIRUJU U GORNJOJ ZONI Uravnotežen odnos ponude i potražnje

SvetVesti

19.1.2021 15:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE MIRUJU U GORNJOJ ZONI Uravnotežen odnos ponude i potražnje CENE NAFTE MIRUJU U GORNJOJ ZONI Uravnotežen odnos ponude i potražnje
Cene nafte bile su u utorak za oko jedan dolar niže od maksimalnih prošlonedeljnih vrednosti, a za oko pola dolara više nego u ponedeljak.... CENE NAFTE MIRUJU U GORNJOJ ZONI Uravnotežen odnos ponude i potražnje

Cene nafte bile su u utorak za oko jedan dolar niže od maksimalnih prošlonedeljnih vrednosti, a za oko pola dolara više nego u ponedeljak. Dan uoči predsedničke inauguracije u Americi tržište se može opisati kao stabilno i kontrolisano.

Odnos ponude i potražnje uravnotežen je zahvaljujući dogovoru država u OPEC+ o ograničenju dnevne proizvodnje i dodatnom dobrovoljnom smanjenju produkcije u Saudijskoj Arabiji. Ne treba očekivati značajne promene na tom planu pre kraja zime, navode analitičari tržišta, kao ni  povećanje potražnje u Evropi i Americi.

Kina, koja je prošle godine bila ključni faktor održavanja potražnje za naftom, zahvaljujući povećanom uvozu, ponovo je suočena sa ekspanzijom korona virusa, koja se i dalje broji stotinama, a ne hiljadama novih slučajeva. Međutim, pod merama strogog ograničenja kretanja našlo se desetine miliona stanovnika u izolovanim gradovima, zbog čega je dalji trend potražnje za naftom neizvestan.

Kineske rafinerije povećale su proizvodnju od aprila, koristeći pogodnosti jeftine sirove nafte, a zahvaljujući jedinstvenom privrednom oporavku tokom 2020. među velikim svetskim ekonomijama. To je direktno doprinelo povećanju potrošnje nafte. Prosečan dnevni protok sirove nafte u kineskim rafinerijama bio je tokom 2020. oko 13,5 miliona barela, što je više od 15 odsto ukupne dnevne proizvodnje nafte.

U najnovijoj prognozi Međunarodne agencije za energiju (IEA) navedeno je da se u tekućoj godini očekuje rast potražnje za oko 5,5 miliona barela na 96,6 miliona barela dnevne proizvodnje, prenosi CNBC. To je za oko pet miliona barela manje od nivoa iz februara, pre pandemije i za oko 0,3 miliona barela manje nego u prethodnoj prognozi. Očekivanja naftnog tržišta od vakcinacije protiv korona virusa širom sveta i dalje su velika.  

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) kretala se u utorak oko podneva (CET) oko 52,50 dolara za barel, a severnomorskom naftom Brent trgovalo se po ceni oko 55,40 dolara za barel, prenosi specijalizovani portal za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...