CENE NAFTE NA NEDELJNOM MINIMUMU Ekspanzija Covid-19 umanjuje potražnju

SvetVesti

22.10.2020 09:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE NA NEDELJNOM MINIMUMU Ekspanzija Covid-19 umanjuje potražnju CENE NAFTE NA NEDELJNOM MINIMUMU Ekspanzija Covid-19 umanjuje potražnju
Cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) opet je pala ispod 40 dolara za barel, nakon pada vrednosti za više od 4,0 odsto. Cena... CENE NAFTE NA NEDELJNOM MINIMUMU Ekspanzija Covid-19 umanjuje potražnju

Cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) opet je pala ispod 40 dolara za barel, nakon pada vrednosti za više od 4,0 odsto. Cena severnomorske nafte Brent u četvrtak ujutro (CET) snizila se na 41,72 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Cene naftnih fjučersa pale su tako na najniži nivo za više od nedelju dana. Podaci američke vlade pokazali su da domaće zalihe sirove nafte padaju drugu nedelju zaredom, ali manje nego što je tržište očekivalo i nije uspelo da ublaži pritisak zbog zabrinutosti usled slabije potražnje, prenosi Market Watch.

Rastući broj slučajeva zaraze Covid-19 u SAD i Evropi, nagoveštavaju nove velike ekonomske zastoje, što može izazvati dodatni pad potražnje za energijom.

Podaci američke Uprave za energetske informacije od srede ocenjeni su u stručnim krugovima kao „relevantni“, ali su cene pre svega pale zbog ekspanzije korona virusa. Analitičari takođe ističu da je nekontrolisani dotok libijske nafte na tržište uticao na pad cena.

Uprkos smanjenju cena nafte, trgovci se mogu nadati izgledima za još jedan podsticajni finansijski paket u SAD, a optimizam bi mogao pojačati eventualni novi dogovor organizacije OPEC+, o čemu bi trebalo da bude reči na zasedanju krajem novembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...