DOBRE VESTI ZA TRŽIŠTE „CRNOG ZLATA“ IZ SAUDIJSKE ARABIJE I SAD

Cene nafte najviše od februara prošle godine

SvetVesti

2.2.2021 12:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte najviše od februara prošle godine Cene nafte najviše od februara prošle godine
Cene nafte dostigle su u utorak pre podne (CET) nove rekordne vrednosti, najviše u poslednjih više od 11 meseci. Ključni razlog skoka cena je... Cene nafte najviše od februara prošle godine

Cene nafte dostigle su u utorak pre podne (CET) nove rekordne vrednosti, najviše u poslednjih više od 11 meseci. Ključni razlog skoka cena je potvrda iz Saudijske Arabije da je 1. februara stupilo na snagu ranije najavljeno dobrovoljno smanjenje proizvodnje za dodatnih milion barela dnevno.

Povećanje cene nafte podstaknuto je ublažavanjem strahova od prevelike ponude u trenutku dok svetska potražnja za naftom još nije stabilna zbog poremećaja aktivnosti, izazvane pandemijom korona virusa, prenosi Anadolia. Istovremeno, Rusija i Kazahstan zajedno povećaće ukupnu proizvodnju za 75.000 barela dnevno.

U skladu sa odlukom OPEC+ iz decembra, dnevna proizvodnja nafte biće smanjena u odnosu na januarsku za 925.000 barela dnevno u februaru i 850.000 barela dnevno u martu. Saudijska Arabija proizvodiće 8,125 miliona barela sirove nafte dnevno.

Optimizam u vezi sa američkim paketom ekonomskih podsticaja takođe je uticao na rast cena nafte, uoči sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) sa republikanskim senatorima u utorak 2. februara. Oni će razgovarati o finansijskoj pomoći pojedincima i preduzećima u iznosu od 1.900 milijardi dolara.

Izvor: OilPrice.com
Izvor: OilPrice.com

Severnomorskom naftom Brent, koja predstavlja referentnu međunarodnu vrednost, trgovalo se u utorak po ceni 57,09 dolara za barel, nakon što je njena cena porasla za 1,31 odsto. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) koštala je 54,33 dolara za barel, posle poskupljenja za 1,46 procenata. Reč je o cenama decembarskih ugovora, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Pad vrednosti akcija kompanije BP

Cene akcija britanske naftne kompanije BP pale su na najniži nivo za poslednjih više od 20 godina, što je posledica pada cene nafte izazvanog pandemijom i nespremnosti prilagođavanja novim okolnostima. BP je pred dvostrukim izazovom restruktuiranja svog poslovanja, okretanje zelenim tehnologijama i suočavanje sa posledicama globalne pandemije koja je umanjila kratkoročnu potražnju, prenosi Investing. Kompanija je u poslednjih 12 meseci zabeležila 5,7 milijardi dolara gubitaka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...