SMANJENJE ZALIHA I DOBRA PROGNOZA OPEC OŽIVELI TRŽIŠTE “CRNOG ZLATA“

Cene nafte ponovo rastu

SvetVesti

19.4.2021 21:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte ponovo rastu Cene nafte ponovo rastu
Prekomerne zalihe nafte koje su se gomilale tokom pandemije, gotovo da nema više. Cene nafte koje su zbog toga i dobre prognoze oporavka potražnje... Cene nafte ponovo rastu

Prekomerne zalihe nafte koje su se gomilale tokom pandemije, gotovo da nema više. Cene nafte koje su zbog toga i dobre prognoze oporavka potražnje  značajno porasle prošle nedelje, održale su se na tom nivou u ponedeljak. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je prošle nedelje da je u rezervoarima zaostala jedna petina viška zaliha nafte iz jula prošle godine.

Prema najnovijim podacima IEA u zalihama je ostalo oko 57 miliona barela više od proseka za period 2015 – 2019, dok su u julu prošle godine zalihe bile procenjene na maksimalnih 249 miliona barela. Analitičari investicione banke Citigroup ocenili su da se ostatak viška zaliha gotovo u potpunosti nalazi u Kini, koja pravi rezerve nafte, prenosi RT.

Komercijalne zalihe nafte i njenih derivata u zemljama širom OECD već su se spustile na svoj petogodišnji prosek. Prema prošlonedeljnim podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA) zalihe na istočnoj obali SAD spustile su se na najniži nivo u poslednjih 30 godina.

Foto: Youtube screenshot

Revizija prognoze zemalja OPEC predviđa rast potražnje, zasnovan na očekivanjima jačeg ovogodišnjeg ekonomskog oporavka. OPEC predviđa da će potražnja u 2021. porasti za 5,95 miliona barela dnevno ili 6,6 odsto, odnosno 70.000 barela više nego u prognozi iz marta, preneo je ThisDay.

Prema navodima OPEC revizija je uglavnom uzela u obzir jači ekonomski oporavak od pretpostavljenog prošlog meseca, zahvaljujući novim podsticajima i popuštanjem strogih epidemioloških mera. Revizija označava promenu trenda u prognozama OPEC, koje su do sada bile sve skromnije zbog kontinuiranih blokada.  

Ukoliko bi se prognoza OPEC pokazala tačnom, zalihe nafte u drugoj polovini tekuće godine bi trebalo da opadaju brzinom 2,2 miliona barela dnevno što bi moglo da popne cenu severnomorske nafte Brent na 74 dolara za barel, dok se njome trenutno trguje po ceni oko 67,15 dolara za barel. To je najviša cena u poslednjih mesec dana. Podsetimo nafta Brent premašila je 8. marta cenu od 70 dolara za barel, pre nego što je naglo izgubila vrednost.

Benzinska pumpa
Foto: Pixabay.com

OPEC je povećao prognozu rasta svetske ekonomije za 2021. godinu sa 5,1 na 5,4 procenta, pod pretpostavkom da će uticaj pandemije biti “u velikoj meri obuzdan“ početkom druge polovine godine. Predviđa se da će se glavnina ovogodišnjeg rasta dogoditi u drugom i trećem kvartalu, sa očekivanim porastom globalne potražnje.

Prema projekcijama analitičara Citigroup, koji veruju da cena brent nafte može ići i više od 74 dolara za barel ove godine, prodaja benzina u SAD je u porastu, a potražnja za svim naftnim proizvodima dostići će rekordni nivo u trećem kvartalu. Cena američke sirove nafte WTI kretala se u ponedeljak oko 67 dolara za barel, prema podacima OilPrice, što je rast cene za oko 6,5 odsto od prošle nedelje.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...