porast na nedeljnom nivou od 0,7 odsto

Cene nafte se vratile na višegodišnji maksimum

NovacSvetVesti

23.10.2021 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte se vratile na višegodišnji maksimum Cene nafte se vratile na višegodišnji maksimum
Nafta je na putu da zabeleži devetu uzastopnu nedelju rasta, što je najduži period uspona cena na sedmičnom nivou od 2015. godine, jer su... Cene nafte se vratile na višegodišnji maksimum

Nafta je na putu da zabeleži devetu uzastopnu nedelju rasta, što je najduži period uspona cena na sedmičnom nivou od 2015. godine, jer su isporuke proizvođača iz OPEK+ grupe na tržište skromne, a zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama opadaju.

Fjučersi američke WTI nafte za isporuku u decembru porasli su za 77 cent ili 0,9 odsto, na 83,27 dolara po barelu na Njujorškoj berzi, i na putu su da ostvare dobitak od dva procenta u odnosu na prošlu nedelju, prema podacima koje u realnom vremenu objavljuje portal oilprice.com.

Cena decembarskih fjučersa severnomorske nafte Brent ojačala je za 54 centa ili za pola procenta, na 85,08 dolara po barelu na evropskoj Interkontinentalnoj berzi u Londonu. Na nedeljnom nivou je u porastu za 0,7 procenata, prenosi Tanjug.

Predsednik SAD-a DŽo Bajden (Joe Biden) izjavio je da bi Amerikanci trebalo da očekuju visoke cene benzina i u narednoj godini jer članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i drugi strani proizvođači ne snabdevaju tržište dovoljnim količinama.

Zalihe u najvećem američkom čvorištu za skladištenje nafte su pale na nivoe koji su poslednji put viđeni kada su cene „crnog zlata“ bile 100 dolara za barel.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...