CENE NAFTE STABILNE NA KRAJU NEMIRNE GODINE Tržište u očekivanju efekata vakcinacije

SvetVesti

28.12.2020 15:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE STABILNE NA KRAJU NEMIRNE GODINE  Tržište u očekivanju efekata vakcinacije CENE NAFTE STABILNE NA KRAJU NEMIRNE GODINE  Tržište u očekivanju efekata vakcinacije
Cene nafte porasle su u ponedeljak prateći globalno pozitivan tržišni trend, koji je tipičan za božićnu trgovinu i dodatno podstaknut dobrim vestima o Brexitu,... CENE NAFTE STABILNE NA KRAJU NEMIRNE GODINE  Tržište u očekivanju efekata vakcinacije

Cene nafte porasle su u ponedeljak prateći globalno pozitivan tržišni trend, koji je tipičan za božićnu trgovinu i dodatno podstaknut dobrim vestima o Brexitu, početku vakcinacije u Evrospkoj uniji i zvaničnom odobravanju paketa finansijske pomoći u SAD.

Severnomorska nafta Brent dostigla je u ponedeljak pre podne (CET) cenu, nešto višu od 52 dolara za barel, pre nego što je pala na oko 51,50 dolara za barel. Cena Brent nafte nije premašila rekordnu „pandemijsku“ vredost od 18. decembra kada je koštala 52,26 dolara za barel. Cena nafte raste od početka novembra, kada je prešla granicu 40 dolara za barel, nakon snižavanja cene u avgustu i septembru. Najniža ovogodišnja cena Brent nafte zabeležena je 21. aprila, manje od 20 dolara za barel.

Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) održala se u ponedeljak na ceni višoj od 48 dolara za barel, približivši se u jednom trenutku blizu cene 49 dolara po barelu, prema podacima koje objavljuje Oil Price. Najviša cena WTI nafte od početka pandemije takođe je zabeležena 18. decembra, kada je dostigla 49,24 dolara za barel. Najniža ovogodišnja cena WTI nafte, a ujedno i najniža u istoriji tržišta zabeležena je 20. aprila kada je pala na negativnih – 37, 63 dolara za barel zbog prevelike ponude i prepunjenosti skladišta.

Stabilizacija cena nafte uspostavljena je posle aprilskog kraha dogovorom o ograničenju proizvodnej u okviru organizacije OPEC+. Proizvodnja je od 1. maja smanjena za oko 10 odsto, pa su cene postepeno rasle do početka septembra, kada je Brent nafta koštala nešto više od 45 dolara po barelu, a nafta WTI nešto manje od 43 dolara za barel. Trend opadanja cena uz povremene oscilacije trajao je do kraja oktobra, a kada su počele da pristižu vesti o razvoju vakcine, a kasnije o početku njene upotrebe, smer kretanja cena se promenio.

Cena nafte se tradicionalno formira na bazi ponude i potražnje, pa je tako i sada, bez obzira na to koliko je ova godina drugačija od prethodnih. Osim bazične jednačine ponude i potražnje, na naftnom tržištu se poslednjih nedelja računa i sa efektima vakcinacije. Budući da cene rastu, to znači da investitori veruju da će vakcinacija relativno brzo pospešiti rast potražnje za naftom, prenosi FX Empire. Nasuprot tome je eventualno skroman efekat globalne kampanje vakcinisanja, koji bi odložio rast potražnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...