CENE NAFTE U PADU, ALI I DALJE RELATIVNO VISOKE Neizvesnost buduće potražnje muči trgovce

BerzaNovacSvetVesti

15.1.2021 14:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE U PADU, ALI I DALJE RELATIVNO VISOKE Neizvesnost buduće potražnje muči trgovce CENE NAFTE U PADU, ALI I DALJE RELATIVNO VISOKE Neizvesnost buduće potražnje muči trgovce
Vrednosti januarskih fjučersa sirove nafte pale su u petak pre podne (CET) za više od jedan odsto, nakon izveštaja o povećanju broja nezaposlenih u... CENE NAFTE U PADU, ALI I DALJE RELATIVNO VISOKE Neizvesnost buduće potražnje muči trgovce

Vrednosti januarskih fjučersa sirove nafte pale su u petak pre podne (CET) za više od jedan odsto, nakon izveštaja o povećanju broja nezaposlenih u SAD, kao i zbog velikog broja slučajeva Covid-19 u Evropi, restriktivnih epidemioloških mera u Kini i rastuće napetosti između Vašingtona i Pekinga.

U mesečnom izveštaju OPEC navedeno je da ova organizacija proizvođača nafte na putu da smanji zalihe sirove nafte u svetu i time odgovori na pad potražnje, prenosi Money Control, koji se poziva na Reuters.

Iako se cene sirove nafte i dalje kreću blizu maksimalnih vrednosti iz februara 2020. godine, neizvesnost u pogledu potražnje uz ostale faktore zaustavila je dalji cenovni rast, navedeno je u analizi kompanije Kotak Securities.

Uvoz sirove nafte u Kinu porastao je za 7,3 odsto u 2020. godini, koja je iskoristila niske cene da pojača zalihe. Međutim, to su stare vesti, a trgovce zanima šta je danas. Euforija na naftnom tržištu je jaka, ali indikatori tržišta u Aziji su promenljivi, ocenjuju analitičari RBC Capital Markets, a prenosi FX Empire.

Oni navode da se Kina, koja je globalni pokretač rasta potražnje za naftom, ponovo bori sa novim talasom epidemije Covid-19. Broj novih slučajeva zaraze u Kini najveći je u poslednjih 10 meseci. Iako je reč o svega oko 150 zaraženih, pod stroge mere ograničenja kretanja stavljeno je skoro 30 miliona ljudi.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je za oko 1,3 odsto na 52,86 dolara za barel, što je i dalje znatno više od cene u decembru, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice. Severnomorskom naftom Brent trgovalo se po ceni od oko 55,50 dolara za barel, a to je takođe više od decembarskog maksimuma.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...