dodatno olakšanje potrošača

Cene u Velikoj Britaniji beleže sporiji rast nakon 10 meseci

Vesti

29.8.2023 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene u Velikoj Britaniji beleže sporiji rast nakon 10 meseci Cene u Velikoj Britaniji beleže sporiji rast nakon 10 meseci
Cene u britanskim trgovačkim lancima i u avgustu su zabeležile rast, ali njegov tempo je bio najsporiji u proteklih godinu dana, podaci su iz... Cene u Velikoj Britaniji beleže sporiji rast nakon 10 meseci

Cene u britanskim trgovačkim lancima i u avgustu su zabeležile rast, ali njegov tempo je bio najsporiji u proteklih godinu dana, podaci su iz industrije koji bi trebalo da doprinesu dodatnom olakšanju potrošača, dok se Banka Engleske trudi da uguši visoku inflaciju.

Britanski maloprodajni konzorcijum saopštio je da je godišnja inflacija cena u prodavnicama u avgustu smanjena na 6,9 odsto, što je najniži nivo od oktobra 2022. godine, sa 7,6 odsto u julu, prenosi Reuters.

Inflacija cena hrane pala je na 11,5 odsto sa julskih 13,4 odsto, podstaknuta sporijim rastom cena mesa, krompira i pojedinih ulja za kuvanje.

„Ove brojke bi ipak bile niže da vlada nije povećala dažbine na alkohol ranije ovog meseca“, rekla je izvršna direktorka BRC-a Helen Dikinson (Helen Dickinson).

BRC-ova mera inflacije obuhvata cene robe koja se prodaje u prodavnicama i smatra se ranim signalom za širi zvanični indeks potrošačkih cena koji je pao za više od 11 procenata prošlog oktobra na 6,8 procenata u julu.

Međutim, inflacija još uvek zabrinjava, jer ostaje trostruko veća od cila BoE, a investitori očekuju 15. uzastopno povećanje kamatnih stopa na 5,5 odsto sa 5,25 odsto 21. septembra nakon sledećeg zakazanog sastanka Komiteta za monetarnu politiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...