Strah od inflacije I dalje postoji

Centralna banka Južne Afrike zadržava kamatne stope

BankeSvetVesti

27.3.2024 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Centralna banka Južne Afrike zadržava kamatne stope Centralna banka Južne Afrike zadržava kamatne stope
Centralna banka Južne Afrike je spremna da zadrži kamatne stope nepromenjenim peti put zaredom , ali signalizira odložen početak očekivanog ciklusa smanjenja, uz postojeći... Centralna banka Južne Afrike zadržava kamatne stope

Centralna banka Južne Afrike je spremna da zadrži kamatne stope nepromenjenim peti put zaredom , ali signalizira odložen početak očekivanog ciklusa smanjenja, uz postojeći rizik od niske inflacije.

Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg očekuju da će petočlani komitet za monetarnu politiku guvernera Lesetje Kganjaga danas pokazati svoju odlučnost u borbi protiv cenovnih pritisaka ostavljajući referentnu stopu na 15-godišnjim maksimumima od 8,25 odsto. Prognozira se čak da će ta odluka biti doneta jednoglasno.

Trgovci se slažu – ugovori o terminskim stopama određuju cene bez ikakvih šansi za smanjenje stope do novembra, piše Bloomberg.

Godišnja stopa inflacije u Južnoj Africi popela se na četvoromesečni maksimum od 5,6 odsto prošlog meseca, pomerivši se dalje iznad srednje tačke ciljnog opsega centralne banke od tri do šest odsto gde ona više voli da usidri očekivanja.

Kganjago je više puta rekao da dok se inflacija ne povuče na 4,5 odsto na održiv način i tamo se ne smiri, centralna banka neće biti voljna da prilagodi svoj stav.

Tagovi
SVET VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...