Posle neočekivanog poteza Švajcarske narodne banke

I dalje neizvesno kada će ECB i američki Fed početi da snižavaju kamate

AnalizaBankeBerzaSvet

23.3.2024 12:11 Autor: Vladimir Jokanović 13

I dalje neizvesno kada će ECB i američki Fed početi da snižavaju kamate I dalje neizvesno kada će ECB i američki Fed početi da snižavaju kamate
Nakon što je Švajcarska narodna banka (SNB) saopštila da snižava svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 procenata, prva reagovanja bila su da je to... I dalje neizvesno kada će ECB i američki Fed početi da snižavaju kamate

Nakon što je Švajcarska narodna banka (SNB) saopštila da snižava svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 procenata, prva reagovanja bila su da je to iznenađujuće, ali i da predstavlja signal da bi i ostale centralne banke mogle uskoro da učine isto.

„Još nije izvesno kada će američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka početi sa snižavanjem kamatnih stopa“, rekao je za Biznis.rs profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić.

Predsednik SNB Tomas Džordan (Thomas Jordan) objasnio je da je inflacija u Švajcarskoj već nekoliko meseci u ciljanom opsegu do dva odsto, pa je snižavanje kamatne stope bio logičan potez. Kamatna stopa snižena je na 1,5 odsto, a njena primena počela je u petak, 22. marta.

„Ublažavanje naše monetarne politike omogućeno je jer je borba protiv inflacije u protekle dve i po godine bila efikasna. Već nekoliko meseci inflacija je ispod dva odsto i samim tim je u opsegu koji izjednačavamo sa stabilnošću cena“, rekao je Džordan.

Za razliku od SNB, ECB i Fed odložili su na svojim martovskim zasedanjima odluku o sniženju kamatnih stopa za kasnije.

„Još nije izvesno kada će to biti, jer najnoviji podaci o inflaciji u evrozoni i SAD ukazuju na to da se još nisu stvorili uslovi za početak procesa smanjenja“, objašnjava Mališa Đukić.

Mališa Đukić / Foto: Petar Petrović

Prema njegovim rečima, tržišta očekuju da će do smanjenja kamatnih stopa Feda i ECB doći ove godine, kao i da će one biti smanjene za 25 do 50 baznih poena (0,25 do 0,5 odsto).

„Uprkos sličnim očekivanjima investitora krajem prošle godine, to se nije ostvarilo. Nije nemoguće da na leto ponovo dođe do odlaganja“, naveo je naš sagovornik.

Američke Federalne rezerve odlučile su ranije ove nedelje da zadrže ključnu kamatnu stopu nepromenjenom i ostale su pri svojoj prognozi o tri smanjenja kamatnih stopa ove godine, uprkos znakovima da bi inflacija mogla duže da ostane povišena.

U prvoj nedelji marta Upravni savet je odlučio da tri ključne kamatne stope ECB ostanu nepromenjene. Od poslednjeg sastanka Upravnog saveta u januaru inflacija je dodatno opala, saopštila je ECB, navodeći da predviđa da će inflacija u proseku iznositi 2,3 odsto u tekućoj godini, a 2,0 procenta u narednoj, dok je prognoza za 2026. godinu 1,9 odsto.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da Evropska centralna banka neće biti u stanju da se posveti određenom putu smanjenja kamatnih stopa čak i kada počne da ublažava monetarnu politiku. Lagard je rekla da će nastavak visokog rasta plata i slabe produktivnosti dovesti do toga da inflacija usluga „ostane povišena veći deo ove godine“.

„Naše odluke će morati da ostanu zavisne od podataka i od sastanka do sastanka, reagujući na nove informacije koje budu dolazile“, navela je predsednica ECB.

Prema njenim rečima, to implicira da, čak i nakon prvog smanjenja stope, ECB ne može da se unapred obaveže na određenu putanju snižavanja, „koliko god to bilo primamljivo i koliko god bi svako želeo to da vidi“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.