Troškovi zaduživanja u evrozoni ostaju visoki

ECB zadržala postojeće kamatne stope

Banke

7.3.2024 14:40 Autor: Vladimir Jokanović 1

ECB zadržala postojeće kamatne stope ECB zadržala postojeće kamatne stope
Upravni savet odlučio je u četvrtak da tri ključne kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) ostanu nepromenjene. Od poslednjeg sastanka Upravnog saveta u januaru,... ECB zadržala postojeće kamatne stope

Upravni savet odlučio je u četvrtak da tri ključne kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) ostanu nepromenjene. Od poslednjeg sastanka Upravnog saveta u januaru, inflacija je dodatno opala, saopštila je ECB.

U poslednjim projekcijama ECB, inflacija je revidirana naniže u 2024. godine, što uglavnom odražava smanjenje cena energije. ECB sada predviđa da će inflacija u proseku iznositi 2,3 odsto u tekućoj godini, a 2,0 u narednoj, dok je prognoza za 2026. godinu 1,9 odsto. Projekcije bazne inflacije, takođe su korigovane naniže.

Odluka ECB da zadrži nepromenjenim kamatne stope i da odloži njihovo smanjenje za naredne mesece, jer inflacija nastavlja da opada uprkos upornim visokim pritiscima na cene, bila je očekivana.

Budući da je pre dve godine oklevala sa povećanjem kamatnih stopa kada se razbuktala inflacija, ECB sada okleva da proglasi pobedu nad inflacijom i počne da smanjuje kamatne stope, navodi Reuters. Prema očekivanjima analitičara, ECB je do daljeg zadržala rekordne kamatne stope na 4,0, 4,5 i 4,75 odsto.

Kreatori politike ECB nisu promenili stav da im je potrebno više dokaza da je inflacija pod kontrolom i da je tekuće povećanje plata neće ponovo podstaći. Neki stručnjaci već mesecima govore da je malo verovatno da će ECB smanjiti troškove zaduživanja pre sastanka 6. juna, jer će ključni podaci o platama biti dostupni u maju.

ECB će održati još jedan sastanak 11. aprila kada se očekuje da će najaviti kada bi kamatne stope mogle da budu smanjene.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...