Centralna banka povećala količinu novca na tržištu pozajmica

Centralna banka Kine poduprla trzište kredita sa 190 milijardi dolara

BankeNekretnineNovacSvetU fokusuVesti

6.12.2021 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Centralna banka Kine poduprla trzište kredita sa 190 milijardi dolara Centralna banka Kine poduprla trzište kredita sa 190 milijardi dolara
Kineska centralna banka finansijski je poduprla tržište kredita, jer Peking nastoji da uveri javnost i investitore da je privreda zaštićena u slučaju da problematičan... Centralna banka Kine poduprla trzište kredita sa 190 milijardi dolara

Kineska centralna banka finansijski je poduprla tržište kredita, jer Peking nastoji da uveri javnost i investitore da je privreda zaštićena u slučaju da problematičan investitor u sektoru nekretnina Evergrande propadne pod teretom duga od 310 milijardi dolara.

Muke Evergrande grupe da unovči imovinu kako bi mogao da otplaćuje dug izazvale su strah da bi neizvršenje obaveza moglo da ohladi kinesko tržište kreditiranja i da izazove globalne šokove.

Ekonomisti kažu da vladajuća Komunistička partija Kine može da spreči kreditnu krizu, ali da želi da izbegne slanje pogrešnog signala tržišnim akterima pružanjem spasilačkog paketa pomoći Evergrandu zbog kampanje usmerene na to da se kompanije primoraju na smanjenje dugova, piše Tanjug.

Narodna banka Kine saopštila je da je povećala količinu novca na tržištu pozajmica za 1,2 biliona juana (190 milijardi dolara), tako što je smanjila stopu obavezne rezerve za banke.

Očekivalo se da će Peking pokazati podršku kreditnoj aktivnosti nakon što je Evergrande u petak uveče upozorio da bi mogao da ostane bez gotovine, ali centralna banka u saopštenju nije pomenuta ovu kompaniju koju je ranije optužila za nepromišljeno zaduživanje.

Pad aktivnosti u sektoru nekretnina smanjio je privredni rast na iznenađujuće niskih 4,9 odsto u prošlom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, piše Tanjug.

Narodna banka Kine je navela da želi da podrži razvoj realne ekonomije i da smanjenje stope obavezne rezerve ne menja „razboritu monetarnu politiku“.

Ako Evergrande ode u stečaj, Peking će verovatno pokrenuti strategiju na dva koloseka – upumpavanjem novca na tržište kredita, uz istovremeno sprečavajne pada cena stanova ako građevinci krenu s rasprodajama „u bescenje“ kako bi prikupili gotovinu, ocenjuje službenica ING banke Iris Pang, piše Tanjug.

„Ako dođe do toga, tržište će funkcionisati više kao polukontrolisano. Kineski lideri su se i raije suočavali sa krizom korporativnog duga, ali nijedna nije bila tako velika što je to slučaj sa Evergrandeom“, navela je ona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...