Čelnici FED umirili investitore širom sveta

Centralna banka SAD nastavlja podršku oporavku ekonomije

BankeBerzaNovacSvetVesti

22.6.2021 20:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Centralna banka SAD nastavlja podršku oporavku ekonomije Centralna banka SAD nastavlja podršku oporavku ekonomije
Predsednik Banke federalnih rezervi (FED) Njujorka Džon Vilijams (John Williams) izjavio je u utorak da nije spreman da podrži ideju da američka centralna banka... Centralna banka SAD nastavlja podršku oporavku ekonomije

Predsednik Banke federalnih rezervi (FED) Njujorka Džon Vilijams (John Williams) izjavio je u utorak da nije spreman da podrži ideju da američka centralna banka povuče podršku koju pruža ekonomiji usled neizvesnosti u vezi sa oporavkom od pandemije.

Dan ranije čelnici banaka iz Dalasa i Sent Luisa naveli su da se bliži dan za prekidanje podsticaja centralne banke u vidu kupovine obveznica, prenosi WSJ. Komentari šefova federalnih banaka usledili su nakon prošlonedeljnog sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) na kojem nije došlo do dogovora o promeni monetarne politike.

FOMC je nastavio sa primenom bazičnih nultih kamatnih stopa i mesečnim otkupom obveznica u obimu od 80 milijardi dolara i hipotekarnih obveznica u iznosu 40 milijardi dolara. Vilijams je ocenio da američka ekonomija još ne opravdava promenu monetarne politike.

Foto: Youtube screenshot

“Jasno je da se ekonomija ubrzano poboljšava, a srednjoročni izgledi su veoma dobri. Ipak, podaci i uslovi nisu dovoljno napredovali da bi FOMC promenio svoj stav prema monetarnoj politici snažne podrške ekonomskom oporavku“, naveo je Vilijams.

Prošlonedeljne ekonomske projekcije zvaničnika FED nagovestile su porast kamatnih stopa 2023. godine, što je godinu dana ranije nego što je bilo planirano, a berza na Wall Streetu reagovala je padom vrednosti indeksa. Vilijamsova izjava umirila je investitore na američkoj berzi, pa su akcije ojačale u utorak.

Foto: Shooter Stock

Porasla je i vrednost evropskih akcija, a ojačale su i berze širom azijsko – pacifičkog regiona, jer su i tamošnji investitori bili zadovoljni signalima da će FED nastaviti sa podrškom ekonomskom oporavku od posledica pandemije korona virusa, prenosi FT.

Oporavak berze od prethodne loše nedelje došao je kao uvertira za obraćanje predsednika FED Džeroma Pauela (Jerome Powell) u američkom Kongresu, kasnije u utorak. U izvodima njegovog pripremljenog govora koji su dostupni javnosti on je ukazao na “održivo poboljšanje“ ekonomije, ali je istakao “neujednačen“ tempo oporavka tržišta rada i dugotrajne rizike od pandemije, uključujući usporavanje stope vakcinacije u SAD.

Pauel je ocenio da se očekuje da će se inflacija smanjiti prema dugoročnom cilju (do dva odsto godišnje), kao i da će trenutni porast potrošačkih cena biti privremen. Pauleov govor i Vilijamsova izjava sugerišu da su najviši funkcioneri FED ipak oprezniji u pogledu mogućnosti brze promene monetarne politike u odnosu na najave sa zasedanja FOMC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...