CENTRALNA EVROPA VIŠE NEĆE IMATI SAMO JEDAN IZVOR ENERGIJE Sofija i Atina potpisale sporazum kojim se smanjuje oslanjanje na ruski gas

RegionVesti

25.8.2020 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CENTRALNA EVROPA VIŠE NEĆE IMATI SAMO JEDAN IZVOR ENERGIJE Sofija i Atina potpisale sporazum kojim se smanjuje oslanjanje na ruski gas CENTRALNA EVROPA VIŠE NEĆE IMATI SAMO JEDAN IZVOR ENERGIJE Sofija i Atina potpisale sporazum kojim se smanjuje oslanjanje na ruski gas
Grčka i Bugarska potpisale su sporazum o učešću Sofije u izgradnji planiranog terminala za tečni prirodni gas (TPG) na severoistoku Grčke. Ovaj projekat, koji... CENTRALNA EVROPA VIŠE NEĆE IMATI SAMO JEDAN IZVOR ENERGIJE Sofija i Atina potpisale sporazum kojim se smanjuje oslanjanje na ruski gas

Grčka i Bugarska potpisale su sporazum o učešću Sofije u izgradnji planiranog terminala za tečni prirodni gas (TPG) na severoistoku Grčke.

Ovaj projekat, koji snažno podržavaju Sjedinjene Američke Države, ima za cilj da poveća energetsku diverzifikaciju u jugoistočnoj Evropi, regionu koji je, kakao prenosi agencija AP, u velikoj meri zavisan od ruskog prirodnog gasa.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis i njegov bugarski kolega Bojko Borisov prisustvovali su potpisivanju sporazuma prema kojem će bugarska državna kompanija Bulgartransgaz steći 20 posto udela u grčkoj kompaniji Gastrejd, koja gradi TPG terminal u blizini grčke luke Alekandrupolis.

„Ova velika investicija će pomoći u realizaciji našeg konačnog cilja da našu najistočniju luku pretvorimo u globalno energetsko čvorište“, rekao je Micotakis.

„Benefiti su i geopolitičke prirode: stvara se nova osovina diverzifikacije ruta prirodnog gasa ne samo za Bugarsku, već i za centralnu Evropu koja više neće imati samo jedan izvor energije“, naveo je on.

Bugarsko učešće u ovom poduhvatu nadovezuje se na odvojeni projekat gasovoda koji će služiti za transport gasa prema severu.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovao je i američki ambasador u Grčkoj, Džefri Pjat.

Terminal u Aleksandrupolisu trebalo bi da počne s radom 2022. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...