ČETIRI BANKE U BIH POSLUJU U MINUSU U prvih devet meseci prošle godine gubitak iznosio 5,2 miliona KM

RegionVesti

17.1.2021 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ČETIRI BANKE U BIH POSLUJU U MINUSU U prvih devet meseci prošle godine gubitak iznosio 5,2 miliona KM ČETIRI BANKE U BIH POSLUJU U MINUSU U prvih devet meseci prošle godine gubitak iznosio 5,2 miliona KM
Prema podacima entitetskih agencija za bankarstvo, četiri banke u Bosni i Hercegovini iskazale su gubitak u poslovanju za devet meseci 2020. godine. Kako se... ČETIRI BANKE U BIH POSLUJU U MINUSU U prvih devet meseci prošle godine gubitak iznosio 5,2 miliona KM

Prema podacima entitetskih agencija za bankarstvo, četiri banke u Bosni i Hercegovini iskazale su gubitak u poslovanju za devet meseci 2020. godine.

Kako se ističe, dve od osam banaka u Republici Srpskoj su u trećem kvartalu prošle godine poslovale negativno. Njihov ukupan gubitak iznosi 5,2 miliona konvertibilnih maraka (KM), podaci su Agencije za bankarstvo RS.

Konvertibilne marke
Foto: Youtube pritnscreen

Preostalih šest banaka su iskazale dobit koja je iznosila 60 miliona KM. U istom periodu prošle godine svih osam banaka su iskazale profit u poslovanju, koji je iznosio 77,3 miliona KM, prenosi Indikator.ba.

U Federaciji BiH takođe su dve banke poslovale negativno, sa gubitkom koji je iznosio 15,5 miliona KM. Od toga, 99 odsto iskazanog gubitka odnosi se na jednu banku kod koje je došlo do značajnog povećanja troškova ispravke vrednosti. Ostalih 13 banaka iskazalo je ukupnu neto dobit od 166,7 miliona KM.

U istom periodu prošle godine samo jedna banka u Federaciji BiH iskazala je gubitak u iznosu od oko 650 hiljada KM.

U izveštaju Agencije za bankarstvo FBiH konstatuje se da su posledice pandemije, koje će se moći sagledati tek u narednom periodu, imale značajan uticaj na finansijski rezultat bankarskog sektora FBiH u prvih devet meseci 2020. godine.

Agencije za bankarstvo pri navođenju finansijskog rezultata ne imenuju pojedinačno banke, pa nije poznato koje su banke poslovale negativno u pomenutom periodu.

Tagovi
BIH GUBICI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...