Kulturna i geografska blizina ostaju važni faktori u poslovanju

Četiri od pet evropskih preduzeća autsorsuje poslove unutar EU

EUIzdvajamoVesti

6.10.2022 18:29 Autor: Julijana Vincan 2

Četiri od pet evropskih preduzeća autsorsuje poslove unutar EU Četiri od pet evropskih preduzeća autsorsuje poslove unutar EU
Podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat) za period od 2018. do 2020. godine pokazuju da se većina poslova koja evropska preduzeća izmeštaju iz... Četiri od pet evropskih preduzeća autsorsuje poslove unutar EU

Podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat) za period od 2018. do 2020. godine pokazuju da se većina poslova koja evropska preduzeća izmeštaju iz svojih zemalja (međunarodno autsorsovanje, eng. outsourcing) prenosi iz jedne države članice EU u drugu.

Naime, inostrani autsorsing čak 77 odsto svih preduzeća EU dolazi iz drugih država članica, što ukazuje na važnost jedinstvenog evropskog tržišta. Drugim rečima, kada se EU poslovi sele u drugu zemlju, veća je verovatnoća da će ipak ostati unutar granica Unije.

„Postoje dokazi da i kulturna i geografska blizina ostaju važni faktori koji motivišu članice EU da autsorsuju svoje poslove. Mimo EU, izvor autsorsinga su prvenstveno druge evropske zemlje (17 odsto), Velika Britanija (14 procenata) ili Sjedinjene Američke Države i Kanada (11 odsto). Izuzetak od ovoga bila je Indija (17 procenata), kod koje je autsorsing u datom periodu bio privlačan zbog nižih troškova, što je i dalje primarna motivacija za izmeštanje poslova u druge zemlje“, objašnjavaju iz Eurostata.

S druge strane, pravne i administrativne prepreke ističu se kao glavne kada je reč o povećanju obima međunarodnog autsorsovanja.

Izvor: Eurostat

Gledajući podatke o broju ugašenih/otvorenih radnih mesta zbog izmeštanja poslova, u apsolutnim brojkama, otvoreno je 17.481 radno mesto (ili 0,04 odsto svih radnih mesta u preduzećima sa više od 50 zaposlenih), a ugašeno je 92.027 radnih mesta (0,23 procenta od svi poslova) u periodu od 2018. do 2020. godine u 15 država članica i Norveškoj.

U tom periodu, proizvodna preduzeća bila su primarni pokretač međunarodnog autsorsinga (45 odsto svih preduzeća koja su poslovala u inostranstvu).

Izvor: Eurostat

Veća je verovatnoća da će barem deo poslova u proizvodnji robe ili usluga informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) biti obavljen u inostranstvu, u poređenju sa poslovima u drugim delatnostima.

Kao što pokazuju podaci za 2020. godinu, pandemija korona virusa značajno je uticala na međunarodne planove i autsorsovanje, što je dovelo do mnogih poteškoća u trgovini.

Više od polovine preduzeća sa više od 50 zaposlenih prijavilo je poteškoće u unutrašnjoj trgovini, koje se odnose na smanjenje ili otkazivanje dolaznih porudžbina (59,3 procenta), poteškoće u pristupu uslugama dobavljača (54,4 odsto) i poteškoće u nabavci sirovina/intermedijarnih proizvoda od dobavljača (51,6 procenata).

Pored toga, neka od ovih preduzeća iskusila su poremećaj međunarodnih planova za autsorsovanje (10,7 odsto), druga su odlučila da presele ili planiraju da vrate poslove koji su ranije dolazili iz inostranstva (5,1 procenat), a neka su čak planirala novi međunarodni autsorsing (4,7 odsto), što je direktan efekat događaja i prepreka vezanih za bolest Covid-19.

  • MIŠKOVIĆ

    8.10.2022 #1 Author

    Moderni nazivi iza kojih je samo traženje jeftine radne snage. Da bi bolje zaradili

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...