na donošenju propisa ministarstvo sarađivalo sa duvanskim proizvođačima u zemlji

Cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda biće u prodaji do isteka zaliha

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

18.8.2022 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda biće u prodaji do isteka zaliha Cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda biće u prodaji do isteka zaliha
Sve cigarete koje se stavljaju na tržište Republike Srbije posle 1. januara 2023. godine moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, a one koje... Cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda biće u prodaji do isteka zaliha

Sve cigarete koje se stavljaju na tržište Republike Srbije posle 1. januara 2023. godine moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, a one koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci dokazivati tršišnoj inspekciji na njihov zahtev.

Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju Liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima velikih proizvođača cigareta: British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris International (PMI) i predstavnicima PKS.

“Početkom 2020. godini sa navedenim proizvođačima postignut je konsenzus da je radi blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir, potrebno predvideti prelazni period od dve godine. Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran je 2021. godine, dok odredbe vezano za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1.januara 2023.godine”, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete. Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine.

 • VERA

  18.8.2022 #1 Author

  Svakako ce se smanjiti ponuda cigara ionako se ji pusaci ne snalaze. Zasicenje.je.

  Odgovori

 • JOVANA

  18.8.2022 #2 Author

  Sad ce i poskupljenje

  Odgovori

 • MarijaS

  18.8.2022 #3 Author

  Mislim da treba ukinuti sve cigare.

  Odgovori

 • TATJANA

  19.8.2022 #4 Author

  Itekako treba voditi racuna da budu ispunjeni standardi

  Odgovori

 • kaćica

  21.8.2022 #5 Author

  Ja bi ih zabranila samo truju ljude.Bolje udisati svez vazduh.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.