Nova strategija investicionog fonda uključuje odlazak sa određenih međunarodnih tržišta

Citigroup u Rusiji ima sredstva vredna 10 milijardi dolara

NovacSvetVesti

1.3.2022 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Citigroup u Rusiji ima sredstva vredna 10 milijardi dolara Citigroup u Rusiji ima sredstva vredna 10 milijardi dolara
Iz investicionog fonda Citigroup saopšteno je da u Rusiji ima 10 milijardi dolara u pozajmicama, državnom dugu i drugim sredstvima, koje delom održava njihova... Citigroup u Rusiji ima sredstva vredna 10 milijardi dolara

Iz investicionog fonda Citigroup saopšteno je da u Rusiji ima 10 milijardi dolara u pozajmicama, državnom dugu i drugim sredstvima, koje delom održava njihova ekspozitura u ovoj zemlji i koje fond planira da proda.

Ova objava, koju je fond dao u okviru godišnjeg izveštaja, ukazuje na to da njihovo poslovanje u Njujorku zavisi od događaja u Rusiji znatno više u poređenju sa njihovom konkurencijom na Wall Street-u.

Uzimajući u obzir cifre iz 2021. godine, izloženost fonda Citigroup u Rusiji dostigla je 8,2 milijarde dolara kroz investiciono bankarstvo i bankarstvo za fizička i pravna lica, državni dug, depozite u ruskoj centralnoj banci i obrnute repo ugovore. Osim toga, fond ima 1,6 milijardi dolara u ostalim finansijskim ustanovama u zemlji, piše Financial Times.

Ova vrsta finansijske izloženosti samo je mali deo ukupnog poslovanja fonda Citigroup, koji je na kraju prošle godine raspolagao sredstvima od 2,9 biliona dolara. Ipak, generalna direktorka fonda Džejn Frejzer (Jane Fraser) odlučila je da kreira novu strategiju koja podrazumeva napuštanje nekoliko međunarodnih tržišta, uključujući i Rusiju. 

Investicioni fond Goldman Sachs je u okviru izloženih sredstava na kredite izgubio 650 miliona dolara, od kojih je 134 miliona dolara bilo u vanberzanskim derivatima, 177 miliona u pozajmicama i kreditima, a 339 miliona u obezbeđenim potraživanjima. Od decembra, ukupna tržišna izloženost fonda u Rusiji je 414 miliona dolara. 

U godišnjim izveštajima, ni JPMorgan Chase ni Banka of America nisu uvrstili Rusiju među 20 zemalja u kojima imaju visoku finansijsku izloženost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...