Nove mere prevencije korona virusa u Italiji

Covid-19 pasoš neophodan na svim radnim mestima

SvetU fokusuVesti

17.9.2021 11:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Covid-19 pasoš neophodan na svim radnim mestima Covid-19 pasoš neophodan na svim radnim mestima
Po svemu sudeći, zaposleni u Italiji mogli bi da snose ozbiljne novčane troškove ukoliko na radnom mestu ne budu imali Covid-19 pasoš. Italija je... Covid-19 pasoš neophodan na svim radnim mestima

Po svemu sudeći, zaposleni u Italiji mogli bi da snose ozbiljne novčane troškove ukoliko na radnom mestu ne budu imali Covid-19 pasoš.

Italija je prva zemlja u Evropi koja će zahtevati od svih radnika, bilo da rade u državnom ili privatnom sektoru, da pokažu dokaz da su primili vakcinu, negativan rezultat testa ili da su se nedavno oporavili od korona virusa.

Zakon koji će kažnjavati sve koji ne budu posedovali validan zdravstveni sertifikat ili zeleni pasoš stupa na snagu 15. oktobra, prenosi Deutsche Welle (DW).

Zaposleni koji se ogluše o ovaj zakon moraće da plate kaznu od 1.500 evra, a i njihovi poslodavci mogu snositi troškove od 1.000 evra. Ukoliko radnici nisu u mogućnosti da dođu na posao jer nisu uspeli da dobiju pasoš, mogu biti suspendovani bez plate, ali ne i otpušteni, navode ministri.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca (Roberto Speranza) izjavio je na konferenciji za medije da odluka o obaveznom zelenom pasošu zahvata čitavu sferu poslovanja, kako javni tako i privatni sektor. Speranca je rekao da je vlada donela takvu odluku iz dva osnovna razloga: kako bi radna mesta bila bezbednija i kako bi njihova kampanja za vakcinaciju postala snažnija. 

Ministar državne uprave Renato Bruneta (Renato Brunetta) rekao je kako u Evropi nije urađeno ništa slično, te da je Italija ovim zakonom sebe stavila ispred ostalih u međunarodnoj zajednici.

U ovom trenutku, zeleni pasoš je potreban kako bi ljudi ulazili u restorane zatvorenog tipa, bioskope i na stadione. Takođe, potreban je i za međunarodne vozove i autobuse i domaće letove, a moraju ga imati i nastavnici u školama.

Osim Italije, uvođenje korona pasoša razmatra i Holandija. Australija planira izlazak iz karantina, dok će Novi Zeland nastaviti da prima isključivo putnike iz Australije narednih osam nedelja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...