Cena akcija švajcarske banke pala 7,6 odsto

Credit Suisse priprema nova otpuštanja

BankeNovacVesti

8.6.2022 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Credit Suisse priprema nova otpuštanja Credit Suisse priprema nova otpuštanja
Credit Suisse grupa priprema novi krug otkaza u okviru odluke o smanjenju troškova, koja dolazi nakon upozorenja da banka u drugom kvartalu može očekivati... Credit Suisse priprema nova otpuštanja

Credit Suisse grupa priprema novi krug otkaza u okviru odluke o smanjenju troškova, koja dolazi nakon upozorenja da banka u drugom kvartalu može očekivati gubitke.

U švajcarskoj banci razmatra se smanjenje broja zaposlenih u svim sektorima, uključujući investiciono bankarstvo i upravljanje bogatstvom u različitim regionima, navode neimenovani izvori.

Akcije banke beleže pad vrednosti od 7,6 odsto na 6,2 franka, što je njihova najniža cena u toku dnevnog trgovanja još od 12. maja, piše Bloomberg.

Otpuštanja će najverovatnije biti objavljena 28. juna, kada će banka obavestiti investitore o rizičnim ulaganjima, saglasnosti, tehnologiji i upravljanju bogatstvom, navode izvori koji su želeli da ostanu anonimni. Portparolka banke nije želela da komentariše situaciju, ukazujući na saopštenje koje je Credit Suisse objavila prethodnog dana.

Švajcarski zajmodavac na kraju 2021. godine imao je više od 50.000 zaposlenih, navodi se na zvaničnom sajtu Credit Suisse. Nakon pet upozorenja u vezi sa profitom koja je banka primila u prethodnih šest kvartala, u njoj je nedavno sprovedena reorganizacija rukovodstva, te je najavljeno da će finansijski direktor, pravni savetnik i direktor sektora za poslovanje u Aziji napustiti svoje pozicije.

Čak i pre ovonedeljnog upozorenja, banka je jedva uspevala da drži korak sa rivalima. Kapitalni prihodi banke pali su 47 odsto u prvom kvartalu, dok je poslovanje u oblasti fiksnih prihoda prošlo još gore.

Ovakvi rezultati ukazali su na brojne izazove sa kojima se banka još uvek suočava dok ulaže napore da povrati poverenje investitora. Među tim izazovima su i pravne posledice koje banka tek treba da snosi i rezultati iz sektora za upravljanje bogatstvom koji su slabiji od očekivanih.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...