gubitak vredan dve milijarde švajcarskih franaka

Borba Credit Suisse banke da prebrodi turbulentnu godinu

BankeNovacSvetVesti

10.2.2022 13:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Borba Credit Suisse banke da prebrodi turbulentnu godinu Borba Credit Suisse banke da prebrodi turbulentnu godinu
Credit Suisse Group AG upozorila je da će veći troškovi za zarade i njeno restruktuiranje uticati na rezultate u 2022. godini, nadovezujući se na... Borba Credit Suisse banke da prebrodi turbulentnu godinu

Credit Suisse Group AG upozorila je da će veći troškovi za zarade i njeno restruktuiranje uticati na rezultate u 2022. godini, nadovezujući se na nevolje banke nakon što je zabeležila najveći kvartalni gubitak u prethodne četiri godine.

Banka sa sedištem u Cirihu imala je neto gubitak od oko dve milijarde švajcarskih franaka (2,16 milijardi dolara) u tri meseca do decembra prošle godine, prvenstveno zbog ogromnog iznosa umanjenja vrednosti u investicionoj banci, piše Bloomberg.

Credit Suisse se bori da izgura turbulentnu godinu u kojoj su ga potresli skandali Arhegos Capital Management i Greensill, a njen novi predsednik je smenjen nakon samo nekoliko meseci zbog kršenja karantina usled Covida-19. Sada, švajcarski zajmodavac treba da uveri klijente i svoje osoblje da može da zacrta kredibilan put napred i vrati profitabilnost nakon što su mnogi sa Wall Street-a ostvarili ogroman profit.

Banka je u novembru saopštila da će smanjiti rizik nakon gubitaka Arhegosa i prebaciti resurse sa investicione banke na poslove upravljanja bogatstvom i zaposliti stotine novih menadžera.

Banka je već nagovestila da će zabeležiti gubitak u četvrtom tromesečju, nakon što je preuzela naplatu obezvređenja u iznosu od 1,6 milijardi franaka kao deo restruktuiranja u investicionoj banci i napustila glavni posao koji služi hedž fondovima.

Banka je ponovila da se uslovi trgovanja normalizuju nakon frenetičnog tempa poslova i finansiranja tokom pandemije i da očekuje da će na prihod od akcija uticati izlazak iz poslovanja sa primarnim uslugama. Credit Suisse je saopštio da nakon sporog početka godine, vidi „ohrabrujuće znakove“ u svom poslovanju, uključujući neto priliv novih sredstava u upravljanju bogatstvom.

Ipak, glavni izvršni direktor Tomas Gotštajn ( Thomas Gottstein) i Leman će morati da ožive poverenje među zaposlenima i investitorima nakon egzodusa talenata, koji rizikuje da se nasatavi jer su nedavna smanjenja bonusa razbesnela menadžere. U daljem apelu za strpljenje investitora, banka je rekla da će ova godina biti godina „tranzicije“ i da će na poslovanje „štetno uticati“ troškovi restrukturiranja i kompenzacije.

U investicionoj banci, prihodi od trgovanja sa fiksnim prihodom opali su za 38 odsto, što je strmiji pad od proseka od 15 procenata u najvećim kompanijama na Wall Street-u. Prihod od trgovanja akcijama opao je za 26 odsto, delimično zbog izlaska iz primarnog finansiranja. Prihodi tržišta kapitala pali su za 48 procenata u odnosu na prethodnu godinu zbog aktivnosti vezanih za SPAC i manjeg apetita za rizik u poslovanju sa finansijskim zaduživanjem.

Credit Suisse je takođe upozorio da je primetio „značajno“ usporavanje transakcijskih aktivnosti u odeljenjima za upravljanje međunarodnim bogatstvom i azijsko-pacifičkim odeljenjima, uključujući razduživanje klijenata u Aziji usled kretanja tržišta.

Međunarodna jedinica za bogatstvo, koja pokriva Evropu i Bliski istok, prijavila je prihod pre oporezivanja od 35 miliona franaka za četvrto tromesečje.

Usporavanje u sektoru bogatstva zabrinjava analitičare i investitore, koji ovu oblast vide kao ključnu za budući rast. Švajcarski rival UBS Group AG izvestio je o snažnom prilivu od 26,9 milijardi dolara u svim regionima u četvrtom kvartalu i naveo visok nivo aktivnosti klijenata u SAD, Evropi i Švajcarskoj, ali je primetio izvesno razduživanje kod klijenata u Aziji.

Imenovanje Lemana za novog predsednika pokrenulo je pitanja o tome da li će on i Gotštajn nastaviti sa strategijom ili će nastojati da preduzmu bilo kakvu dalju promenu kursa, uključujući i dalje rezove u investicionoj banci. Leman je rekao da je banka na pravom strateškom putu i da će nastaviti da jača svoju kulturu rizika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...