Švajcarski zajmodavac planira da otpusti najveći broj zaposlenih još od 2016. godine

Credit Suisse razmatra ukidanje više hiljada radnih mesta

BankeNovacPoslovanjeVesti

4.8.2022 15:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Credit Suisse razmatra ukidanje više hiljada radnih mesta Credit Suisse razmatra ukidanje više hiljada radnih mesta
Direktori Credit Suisse Grupe razmatraju ukidanje više hiljada pozicija u poslovnicama širom sveta sa namerom da umanje ukupne troškove evropskog zajmodavca za dodatnih milijardu... Credit Suisse razmatra ukidanje više hiljada radnih mesta

Direktori Credit Suisse Grupe razmatraju ukidanje više hiljada pozicija u poslovnicama širom sveta sa namerom da umanje ukupne troškove evropskog zajmodavca za dodatnih milijardu dolara.

Banka, koja je prošlog meseca u Aziji počela da otpušta zaposlene koji rade direktno s klijentima, razmatra plan za agresivnije smanjenje broja radnika, koji je na kraju juna iznosio 51.410, navode obavešteni izvori koji nisu želeli da budu identifikovani.

Očekuje se da će Credit Suisse realizovati u narednih nekoliko meseci i da se trenutno istražuje neefikasnost u finansijskom i administrativnom sektoru s namerom da se preoblikuje poslovanje investicione banke, piše Bloomberg.

Procene koje su uključene u razmatranje podrazumevaju ukidanje nekoliko hiljada pozicija u narednim godinama, navode izvori, dodajući da su planovi preliminarni i da konačna odluka nike doneta.

Kako stvari stoje, ovo će biti najveće otpuštanje u okviru banke od 2016. godine, kada je izvršni direktor banke Tiđan Tijam (Tidjane Thiam) ukinuo 6.000 pozicija zbog iznenadnih gubitaka na trgovačkim pozicijama.

U nadi da će umanjiti gubitke i vratiti se na put profita nakon skandala i gubitaka, švajcarski zajmodavac je prošle nedelje poziciju generalnog direktora dodelio nekadašnjem direktoru UBS Grupe Urlihu Kerneru (Urlich Koerner) koji će fotelju naslediti od Tomasa Gotštajna (Thomas Gottstein).

Kerner je u kompaniji UBS bio na poziciji izvršnog direktora četiri godine, nakon finansijske krize zbog koje je firma otpustila oko 15.000 zaposlenih.

Prošlog meseca, iz švajcarske banke je saopšteno da planira da svede troškove na svotu ispod 15,5 milijardi franaka (16,1 milijarda dolara) u srednjem roku, što je značajno ispod cilja od 16,5 do 17 milijardi franaka, koliko je planirano 2021. godine.

Banka je objavila da je u 12 meseci zaključno s junom imala prilagođene operativne troškove od 16,6 milijardi franaka. Uključujući sudske sporove i troškove restrukturiranja, banka je u tom periodu potrošila 20,5 milijardi franaka.

  • ZVE84

    7.8.2022 #1 Author

    Sve kompanije pucaju zbog igre političara….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...