Uvozom će se sprečiti nestašica hrane

Crna Gora će od Srbije tražiti snabdevanje osnovnim životnim namirnicama

AgrobiznisBiznisRegionVesti

13.6.2022 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Crna Gora će od Srbije tražiti snabdevanje osnovnim životnim namirnicama Crna Gora će od Srbije tražiti snabdevanje osnovnim životnim namirnicama
Resorni ministar u Vladi Crne Gore Vladimir Joković ističe da je Crna Gora uvozno zavisna zemlja kada je reč o poljoprivrednim proizvodima i da... Crna Gora će od Srbije tražiti snabdevanje osnovnim životnim namirnicama

Resorni ministar u Vladi Crne Gore Vladimir Joković ističe da je Crna Gora uvozno zavisna zemlja kada je reč o poljoprivrednim proizvodima i da će tražiti od Vlade Srbije da se u narednih šest meseci obezbedi nabavka osnovnih namirnica kako bi izbegli eventualne nestašice na tržištu.

„Uvozimo robu iz Srbije u vrednosti od skoro pola milijarde evra i znam da u toj susednoj zemlji postoji volja da se Crnoj Gori rezervišu osnovni prehrambeni proizvodi u narednih šest meseci“, navodi Joković, prenosi Mina pozivajući se na radio Crne Gore.

On dodaje da će to biti jedna od tema razgovora premijera Dritana Abazovića sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prilikom predstojeće posete, a sve u cilju zaštite domaćeg stanovništva.

Foto: Unsplash.com

U Vladi Crne Gore, prema rečima Jokovića, razmatraju i mogućnost ponovnog formiranja robnih rezervi.

“Trebalo bi formirati državne robne rezerve uz prethodno urađenu stručnu analizu, kako bi naša država imala rezerve osnovnih namirnica za barem tri meseca”, smatra Joković.

Kriza na tržištu poljoprivrednih proizvoda i energenata može potrajati i domaći poljoprivrednici moraju više da proizvode uz veću podršku države.

„Naredne godine treba izdvojiti što je više novca za poljoprivredu, kako bi subvencije bile značajno veće, a da poljoprivrednici proizvedu još više hrane, jer bilansi pokazuju da imamo dovoljno samo domaće lubenice i u jednom momentu mladog krompira“, objašnjava Joković.

Turistička sezona kreće i prema svim najavama, kako je zaključio Joković, biće uspešna, a to je šansa za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda.

  • kaćica

    13.6.2022 #1 Author

    Bas ce od nas,imaju oni prečih zemalja.

    Odgovori

  • TATJANA

    13.6.2022 #2 Author

    Sigurno da postoji dobra volja u Srbiji

    Odgovori

  • TINA

    13.6.2022 #3 Author

    Moramo da pomazemo nasim susedima

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.6.2022 #6 Author

    Dosta toga im i stize iz Srbije…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    14.6.2022 #7 Author

    Treba na vreme razmišljati o prijateljski odnosima sa susednim zemljama.Doduse polovina crnogorsko naroda je uvek bila uz Srbiju.

    Odgovori

  • SNEZANA

    14.6.2022 #8 Author

    Lepo sa nase strane

    Odgovori

  • Jovana24

    14.6.2022 #9 Author

    Pa nego kome cemo, sasvim normalna robno-novcana razmena… Nego, jos samo da i nama dopuste ovde da dodjemo do zivotnih namirnica (secer?? ) i bice sve kako treba

    Odgovori

  • MARKO7

    14.6.2022 #10 Author

    Pa treba im pomoći…

    Odgovori

  • NATI29

    14.6.2022 #11 Author

    Uvek smo im pomagali

    Odgovori

  • FRUIT04

    19.6.2022 #12 Author

    Nego kako ego od Srbije, I onako je vicana cg na Vracaru :))))

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...