u Bijelom Polju najviše dužnika, u Tivtu najredovnije plaćaju

Građani i firme u Crnoj Gori za struju duguju 175 miliona evra

InfrastrukturaRegionVesti

13.6.2022 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Građani i firme u Crnoj Gori za struju duguju 175 miliona evra Građani i firme u Crnoj Gori za struju duguju 175 miliona evra
Građani i firme dugovali su krajem maja Elektroprivredi Crne Gore gotovo 175 miliona evra za utrošenu električnu energiju. Iz EPCG je Vijestima saopšteno da... Građani i firme u Crnoj Gori za struju duguju 175 miliona evra

Građani i firme dugovali su krajem maja Elektroprivredi Crne Gore gotovo 175 miliona evra za utrošenu električnu energiju. Iz EPCG je Vijestima saopšteno da je ukupan dug smanjen za oko 2,7 miliona evra u odnosu na kraj prošle godine, kada je iznosio skoro 177 miliona, prenosi agencija Mina.

Iz Sektora za korporativne komunikacije su odgovorili da su krajem maja domaćinstva dugovala oko 114 miliona evra, što je oko 4,7 miliona evra manje u odnosu na kraj prošle godine.

Dug ostalih potrošača iznosio je više od 60 miliona evra i veći je u odnosu na kraj prošle godine za više od dva miliona evra.

Iz EPCG su saopštili da 57 odsto kupaca iz kategorije domaćinstva, odnosno njih oko 216.000, redovno izmiruje obaveze po osnovu utrošene elektične energije, a samim tim ostvaruje i popust na računima.

EPCG ima registrovano 417.860 potrošača, od čega je 376,2 hiljade domaćinstava, dok je u kategoriji ostala potrošnja evidentirano 41,6 hiljada korisnika.

Proporcionalno broju potrošača, u kategoriji domaćinstava najveći dužnici za utrošenu električnu energiju su Bjelopoljci, a najredovnije platiše građani Tivta. Iz EPCG su saopštili da prosečan dug po potrošaču u Bijelom Polju iznosi 639,68 evra, dok je u Tivtu više nego deset puta manji, 60,91 evra po potrošaču.

Zbog duga za utrošenu struju sa mreže je trenutno isključeno 9,14 hiljada domaćinstva, odnosno svaki 41. registrovani potrošač.

Za neblagovremeno plaćanje, na računima za struju EPCG domaćinstvima i ostalim potrošačima obračunava kamatu i po tom osnovu prihoduje značajan iznos. Iz EPCG Vijestima nisu odgovorili na pitanje koliko su prošle godine i za prvih pet meseci ove naplatili novca po osnovu kamate od građana i ostalih potrošača zbog neblagovremenog plaćanja računa za utrošenu električnu energiju.

”S obzirom na to da je tek završen obračun za maj, trenutno nismo u mogućnosti da dostavimo tražene podatke, jer su još u toku materijalizacije izveštaja”, navodi se u odgovoru.

Najveća crnogorska kompanija zateznu kamatu neredovnim platišama obračunava po stopi od osam odsto.

”Po odluci Centralne banke (CBCG) o utvrđivanju stope zatezne kamate za period od 1. januara do 30. juna ove godine, zatezna kamata iznosi osam odsto. Podsećamo na činjenicu da se zatezna kamata za neblagovremeno plaćanje utrošene električne energije obračunava na osnovu odluke Odbora direktora EPCG, saglasno Zakonu o visini stope zatezne kamate”, rekli su iz kompanije.

Oni su dodali da su računi domaćinstava po osnovu zatezne kamate uvećani u proseku oko 3,7 odsto, a kod kategorije ostala potrošnja jedan odsto.

Prosečan iznos kamate u kategoriji domaćinstva za april ove godine iznosio je 1,62 evra, a za maj 1,68 evra.

  • MARKO7

    13.6.2022 #1 Author

    Pa realno baš puno duguju….

    Odgovori

  • Emilija

    13.6.2022 #2 Author

    Bas mnogo

    Odgovori

  • VILENJAK

    13.6.2022 #3 Author

    CG duguje za sve…od doprinosa, poreza do struje… Oni su baš u haosu…

    Odgovori

  • TATJANA

    13.6.2022 #5 Author

    Samo,, sitnica

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.6.2022 #6 Author

    Nista iznenadjujuce kada je CG u pitanju…

    Odgovori

  • STRELAC

    13.6.2022 #7 Author

    Pa lepe pare oni duguju.

    Odgovori

  • Jovana24

    14.6.2022 #8 Author

    Ne cudi s obzirom da je Bijelo polje siromasno i na severu, dok je Tivat ipak na primorju.. Svi iz Bijelog polja rade upravo na primorju jer na severu i nemaju neku opciju. Kakvo je stanje zivotnog standarda uopšte ne cudi.. A sigurno da ni kod nas nije narocito bolja situacija.

    Odgovori

  • NATI29

    15.6.2022 #9 Author

    Koriste dok mogu

    Odgovori

  • BOLEK

    15.1.2023 #10 Author

    Ali kod njih su stalno ta dugovanja nije to nista novo

    Odgovori

  • Grocka

    2.12.2023 #11 Author

    Dosta bas..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...