trebalo bi utvrditi prednosti i mane pridruživanja

Crna Gora će se izjasniti o Otvorenom Balkanu nakon detaljne analize

EURegionU fokusuVesti

7.6.2022 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Crna Gora će se izjasniti o Otvorenom Balkanu nakon detaljne analize Crna Gora će se izjasniti o Otvorenom Balkanu nakon detaljne analize
Viceguverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Nikola Fabris rekao je da bi Crna Gora, pre nego što donese odluku o inicijativi Otvoreni Balkan, trebalo... Crna Gora će se izjasniti o Otvorenom Balkanu nakon detaljne analize

Viceguverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Nikola Fabris rekao je da bi Crna Gora, pre nego što donese odluku o inicijativi Otvoreni Balkan, trebalo da uradi sveobuhvatnu analizu prednosti i nedostataka pristupanja.

On je u u emisiji Link na Radiju Crne Gore kazao da se u toj inicijativi može naći dosta prednosti i mana, prenosi RTCG.

„Bilo bi olakšano putovanje ljudi, manje zadržavanje na granicama, pristup većem tržištu, lakša mobilnost radne snage”, rekao je Fabris.

S druge strane, kako je naveo, Crna Gora rizikuje da njeno tržište bude preplavljeno stranom radnom snagom.

“Imamo i rizik od negativnog uticaja na pojedine sektore ekonomije. Postoje i neki rizici da to bude tretirano kao supstitut za Evropsku uniju, tako da mislimo da nije dobro licitirati, već uraditi analizu i odlučiti šta je dobro, a šta nije za Crnu Goru”, poručio je Fabris.

On je saopštio da se bankarski sistem Crne Gore uspešno probija kroz kriznu oluju i da predstavlja najzdraviji segment crnogorske privrede, prenosi RTCG.

Prema poslednjim podacima, koeficijent solventnosti bankarskog sistema je 18,5 odsto, što je gotovo dvostruko više od zakonskog minimuma.

„Likvidna sredstva su dostigla rekordan nivo od 1,4 milijardi evra, bankarski kapital nivo od 615 miliona evra, dok je aktiva prešla 5,6 milijardi evra i četiri odsto je veća je od projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu”, precizirao je Fabris.

Prema njegovim rečima, prisutna je tendencija rasta i kapitala i depozita.

“Završena je nezavisna procena kvaliteta aktive bankarskog sistema, koja je takođe potvrdila stabilnost bankarskog sistema”, rekao je Fabris.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa baš me zanima šta će izjaviti…

    Odgovori

  • N.N.

    7.6.2022 #3 Author

    Bilo bi im bolje pristupe inicijativi

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #4 Author

    Neka izvagaju pa neka odluce sta ce…

    Odgovori

  • STRELAC

    7.6.2022 #5 Author

    Uradice sta im se naredi iz Brisela.Nazalost ne misle svojom glavom i to su dokazali mnogo puta do sada.

    Odgovori

  • SNEZANA

    8.6.2022 #6 Author

    Zivo me zanima sta ce imati da kazu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...