saradnja na ekonomskom nivou tri države

Izdavanje identifikacionih kartica za jedinstveno tržište Srbije, Severne Makedonije i Albanije već početkom juna

BiznisRegionSrbijaVesti

24.5.2022 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Izdavanje identifikacionih kartica za jedinstveno tržište Srbije, Severne Makedonije i Albanije već početkom juna Izdavanje identifikacionih kartica za jedinstveno tržište Srbije, Severne Makedonije i Albanije već početkom juna
Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije uskoro će moći da se uz identifikacione brojeve „Otvorenog Balkana“ zaposle u tim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih... Izdavanje identifikacionih kartica za jedinstveno tržište Srbije, Severne Makedonije i Albanije već početkom juna

Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije uskoro će moći da se uz identifikacione brojeve „Otvorenog Balkana“ zaposle u tim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih barijera, a izdavanje prvih identifikacionih kartica, koje će omogućiti slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, očekuje se tokom Samita „Otvorenog Balkana“ 7. i 8. juna na Ohridu, izjavio je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Đurđević.

On je rekao da PKS, zajedno sa privrednim komorama Severne Makedonije i Albanije, poslovnom zajednicom, aktivno učestvuje i podržava vlade u sprovođenju inicijative „Otvoreni Balkan“, kao i da je prioritet dalja primena dogovorenih sporazuma.

Đurđević je na panelu „Vetrovi balkanskih promena-kako menjamo naš region“, u okviru „Open Balkan foruma“ koji je organizacija Limbek održala u Beogradu, naveo da je za bržu realizaciju i usaglašavanje administracija neophodno formirati implementacione i nadzorne organe na nivou inicijative „Otvoreni Balkan“ koji bi pratili implementaciju i realizaciju celog procesa.

„‘Otvoreni Balkan’ je otvoren za sve ekonomije regiona. Samo zajedno možemo odgovoriti na izazove u poslovanju i privući strane investitore u region. Ako pogledate ekonomije Zapadnog Balkana one imaju zajedno oko 18 miliona stanovnika i bruto domaći proizvod od 111 milijardi evra, što je manje nego što ima jedna Češka, čiji BDP iznosi 250 milijardi evra“, rekao je Đurđević.

Zato je, kako je dodao, važno da se na operativnom nivou, zajedno sa poslovnom zajednicom i predstavnicima ministarstava i stručnih službi, pronađu rešenja, adekvatni protokoli i usaglasi rad stručnih službi sa ciljem harmonizacije i izdavanja potrebnih sertifikata za proizvode koji će biti priznati u sve tri zemlje.

„Time bi se znatno olakšalo poslovanje kompanija u regionu“, rekao je Đurđević i dodao da konkretni rezultati ove inicijative mogu da doprinesu i pomacima u Berlinskom procesu koji trenutno stagnira.

Podsetio je da je najvažniji cilj inicijative „Otvoreni Balkan“ da doprinese boljem životu građana regiona kroz omogućavanje slobodnog protoka robe, kapitala, usluga i ljudi.

„Važno je da se ova inicijativa što više promoviše jer partnerstvo na ekonomskom nivou može da stvori snažne preduslove za politički napredak i saradnju“, zaključuje Đurđević.

  • IVAN

    24.5.2022 #1 Author

    Prava stvar

    Odgovori

  • VERA

    24.5.2022 #3 Author

    Ovako lepo zvuči a videćemo u praksi kako će da funkcioniše.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    25.5.2022 #4 Author

    Zanimljiv projekat, biće sigurno od koristi.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    25.5.2022 #5 Author

    Tako su pustani albanci i u Titovoj Jugowlaviji slobodno i prijateljski i vidi dokle smo stigli. Može da zvuči dobro ova ideja ali treba biti jako oprezan.

    Odgovori

  • NINO

    25.5.2022 #6 Author

    Ovo mora da je jos neki pokusaj nekakavih suludih odnosa.

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.5.2022 #7 Author

    Da vidimo u praksi kako ce to biti…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    30.5.2022 #8 Author

    Nisam sigurna da je ova ideja previše pametna i korisna za Srbiju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...