Utisci sa konferencije "Strateški ekonomski razgovori"

Neophodna snažnija privredna saradnja zemalja nemačkog govornog područja i jugoistočne Evrope

BiznisEUInvesticijeNovacRegionVesti

18.5.2022 12:50 Autor: Stanislav Stanišić 2

Neophodna snažnija privredna saradnja zemalja nemačkog govornog područja i jugoistočne Evrope Neophodna snažnija privredna saradnja zemalja nemačkog govornog područja i jugoistočne Evrope
„Fokus ovogodišnjeg okupljanja je bio na ekonomskim odnosima između jugoistočne Evrope i zemalja nemačkog govornog područja pod naslovom ‘SEE & DACH Regioni se približavaju... Neophodna snažnija privredna saradnja zemalja nemačkog govornog područja i jugoistočne Evrope

Fokus ovogodišnjeg okupljanja je bio na ekonomskim odnosima između jugoistočne Evrope i zemalja nemačkog govornog područja pod naslovom ‘SEE & DACH Regioni se približavaju zajedno‘. U jugoistočnoj Evropi ogroman je broj kompanija sa nemačkog govornog područja koje posluju već decenijama i predstavljaju najveći skup investitora kako po broju projekata, tako i po obimu investicija“, kaže za Biznis.rs rukovodeći partner TPA Srbija Bojan Žepinić povodom nedavno održane konferencije „Strateški ekonomski razgovori“.

Organizatori konferencije bili su nevladino poslovno udruženje SEEBDN – Mreža za razvoj poslovanja jugoistočne Evrope, sa sedištem u Beču i TPA Group, jedna od vodećih austrijskih kompanija za poresko savetovanje.

Žepinić navodi da su osnovne vodilje koje su implicirale održavanje ove konferencije približavanje regiona, strateške teme, predstavljanje investicionih i tržišnih trendova u jugoistočnoj Evropi i promocija novih privrednih mogućnosti.

„Aktuelnost pitanja ekonomske situacije i globalnih izazova iniciralo je novo okupljanje istaknutih donosioca odluka iz privrede i politike, preduzetnika, rukovodioca, visokih predstavnika odabranih interesnih grupa iz privrede i privrednih komora, stručnjaka iz različitih privrednih sektora iz jugoistočne Evrope i nemačkog govornog područja. Intenzivna spoljnotrgovinska saradnja sa zemljama DACH (tri centralnoevropske zemlje Nemačka (D), Austrija (A) i Švajcarska (CH)) i SEE regiona dodatno ukazuje na važnost razmene informacija, kako bi potencijali ove važne saradnje bili na najbolji način iskorišćeni i u narednom periodu. Vrlo je značajno da se podstaknu razgovori o trendovima, problemima, rešenjima i raznolikosti poslovnih mogućnosti u nestabilnim vremenima„, prenosi Žepinić.

„Smatramo da je naša misija da izgradimo mostove između regiona DACH i jugoistočne Evrope i da ujedinimo ljude u poslovnom okruženju. Zbog toga sam posebno ponosan što smo ove godine uspeli da ugostimo još više visokih gostiju u ovom jedinstvenom formatu nego prošle godine“, rekao je komentarišući skup partner i član Upravnog odbora TPA Group Tomas Haneder (Thomas Haneder).

Foto: Učesnici konferencije „Strateški ekonomski razgovori“ (TPA Group)

Kako ističe Žepinić, poruka učesnika sa ovogodišnjeg skupa bi mogla biti i da je ova svetska kriza možda neka vrsta nove šanse, koju bi sada trebalo da dobri i smeli privrednici iskoriste.

„Kroz svoje kapacitete u regionu i Evropi, ali i sam događaj ‘Strateški ekonomski razgovori’, TPA Group kreira ambijent koji treba da ukaže na ključne šanse i potencijale“, navodi naš sagovornik.

On kaže da posebno raduje što iskustvo ukazuje na brojne konkretizacije saradnje kroz umrežavanje na ovom događaju, ali i ukazuje na odgovornost da se svake naredne godine ponudi dodatna vrednost za učesnike.

„Iskustveno, razmene mišljenja i informacija među privrednicima, političarima i ekspertima iz raznih ekonomskih oblasti uvek donose nove trendove i ideje koje, ako se na pravi način usmere ka privrednicima i donosiocima odluka, postaju moćno oružje razvoja i pokretač privrednih mogućnosti i saradnje. Usled sve veće kompleksnosti biznisa, fokusa na operacije i targete, donosiocima odluka ne ostaje puno vremena za praćenje poslovnih događaja. Sa respektabilnim učesnicima i dobrim sadržajem kreirali smo poverenje na osnovu kog većina učesnika naš format posećuje svake godine“, objašnjava Žepinić.

Manifestacija „Strateški ekonomski razgovori” je godišnji poslovni događaj koji se održava već nekoliko godina zaredom, tako da ovaj već ima svoju tradiciju.

„Sudeći po ambicijama koje imamo za naredne godine, siguran sam da će ovaj događaj sve više privlačiti pažnju ključnih učesnika DACH i SEE regiona, a mi ćemo nastaviti da delimo naša znanja, ekspertizu i intelektualni kapital, ali i da budemo pouzdan partner na putu saradnje ovih regiona“, zaključuje Žepinić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...