IZ VLADE CG ZA BIZNIS.RS DEMANTUJU DA SU TRAŽILI OD EU DA VRATI NJEN KINESKI DUG

Crna Gora ima sredstva za servisiranje svih kreditnih obaveza

BankeBiznisEUInfrastrukturaInvesticijeNovacRegionVesti

16.4.2021 12:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Crna Gora ima sredstva za servisiranje svih kreditnih obaveza Crna Gora ima sredstva za servisiranje svih kreditnih obaveza
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore demantovalo je za Biznis.rs medijske navode da je od Evropske unije traženo da otplati dug prema kineskim... Crna Gora ima sredstva za servisiranje svih kreditnih obaveza

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore demantovalo je za Biznis.rs medijske navode da je od Evropske unije traženo da otplati dug prema kineskim poveriocima na ime kredita za izgradnju auto-puta. Podsetimo, tim povodom oglasila se ranije ove nedelje i Evropska komisija, navodeći da ne otplaćuje kredite uzete od trećih zemalja.

“U javnosti se prethodnih dana moglo čuti da smo od Evropske unije tražili da preuzme ili otplati dugovanja koja imamo prema kineskim partnerima, ali su te informacije posledica nesporazuma i političkih spinova“, navedeno je u odgovoru crnogorskog Ministarstva na naše pitanje: “Koje mogućnosti CG ima na raspolaganju za vraćanje kredita pre nego što bi se eventualno aktivirala ugovorna garancija koja Kinezima omogućava pristup crnogorskom zemljištu, kako prenose mediji i šta tačno znači ta formulacija?“

Crna Gora ima kapacitet da servisira sve svoje finansijske obaveze, ali je i otvorena za saradnju sa svojim evropskim partnerima kako bi temeljnim analizama postigla najpovoljnije moguće uslove kada je reč o finasiranju strateških projekata u zemlji, kakav je i auto-put. “Prirodno je da težimo da budemo održiva evropska ekonomija i da se integrišemo sa EU, što ne umanjuje značaj partnera iz zemalja koje nisu članice EU“, naveli su iz Ministarstva za naš portal.

Ministarstvo ističe da su u predlogu budžeta za 2021. predviđena sredstva za otplatu i servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini, jer Crna Gora ima stabilne i održive javne finansije i može redovno finansirati sva svoja dugovanja i obaveze prema međunarodnim partnerima.

“To postižemo zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i uvođenjem programskog budžeta koji je pomogao pri racionalizaciji državne uprave i smanjenju nepotrebnih troškova. Naš fiskalni deficit će se, sa nivoa od više od 10 odsto u 2020, ove godine spustiti do nivoa od tri odsto, koliko je propisano Mastriškim kriterijumima. Osigurali smo likvidnost i ne vidimo potrebu za dodatnim zaduženjima ove, a verovatno ni sledeće godine“, tvrde iz Ministarstva u Podgorici.

EU ne otplaćuje dugove od trećih zemalja

Brisel je saopštio u ponedeljak povodom navodnog poziva Podgorice za pomoć u otplati kineskoj kompaniji CRBC na ime izgradnje deonice auto-puta od Bara do Boljara da Evropska unija ima instrumente da pomogne Crnoj Gori u infrastrukturnim ulaganjima, ali to ne znači da će evropske institucije preuzeti obavezu da otplate dugove koje je država preuzela. “EU ne otplaćuje kredite od trećih lica“, saoštila je EK.

“Crna Gora dovoljno je mala da EU odluči da joj pomogne u refinansiranju te pozajmice. To će za Uniju biti mala, ali laka pobeda“, izjavio je prethodno za Financial Times ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić. Reč je o 809 miliona dolara kredita, koje je Crna Gora pozajmila od kineske EXIM banke, a čija otplata glavnice treba da počne sredinom tekuće godine. Spajić je ocenio da će reagovanje Brisela na zahtev Podgorice biti mnogo više od otplate duga Kinezima.

Foto: Youtube screenshot

Prema navodima Pobjede, ministar Spajić saopštio je prošle nedelje da je crnogorska vlada prolongirala rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve deonice auto-puta, koji je isticao ove nedelje.  On je rekao da je na taj način izbegnut veliki trošak iz budžeta ili novo zaduženje od oko 128 miliona evra. Spajić je istakao da je vlada ispravila još jednu grešku bivše vlasti, koja je 2019. produžila rok za izgradnju auto-puta, ali ne i rok za povlačenje sredstava iz ugovora o kreditu kod EXIM banke.

Crna Gora ima šansu za brz rast BDP

Dr Milan Kovačević, redovni član naučnog društva ekonomista Srbije, naveo je za naš portal da Crna Gora ima šansu za brz rast BDP kroz prihode od turizma. Takođe, kako je Kovačević ocenio za Biznis.rs, Crna Gora može uz pomoć Brisela da otvori nove kreditne linije, poveća izvoz i strana ulaganja, i da oživi propale privredne grane. “Podgorica nije proglasila da ne može da vrati dug“, istakao je Kovačević, podsećajući da iako nije u EU, Crna Gora koristi evro, a EU ima interes da joj pomogne i odmakne je od uticaja Kine.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...