Agent firma Domen zaradila prošle godine 2,5 miliona evra

Crna Gora prihodovala 30 miliona evra od domena .me

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

4.11.2021 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs

Crna Gora prihodovala 30 miliona evra od domena .me Crna Gora prihodovala 30 miliona evra od domena .me
Budžet države je, po osnovu registracije nacionalnog domena .me, od 2008. godine prihodovao 30,66 miliona evra, pokazuju podaci iz izveštaja Vlade Crne Gore o... Crna Gora prihodovala 30 miliona evra od domena .me

Budžet države je, po osnovu registracije nacionalnog domena .me, od 2008. godine prihodovao 30,66 miliona evra, pokazuju podaci iz izveštaja Vlade Crne Gore o realizaciji ugovora sa agentom firmom Domen.

Prvi ugovor sa Domenom potpisan je 2008. godine i nekoliko puta je aneksiran. Prema poslednjem aneksu, ugovor važi do 2023. godine, piše crnogorska agencija Mina, pozivajući se na Dan.

U prošloj godini prihodi budžeta od domena .me iznosili su 2,44 miliona evra. Od redovne registracije u budžet prihodovana su 2,2 miliona, što je 89,8 odsto, dok je od premium domena vladi uplaćeno 247.500 evra, što je 10,2 odsto ukupnog prihoda.

Od redovne registracije budžet dobija 33 odsto, a od premium registracije 70 odsto.

Dok je vlada od registracije domena prihodovala 2,44 miliona evra, agent firma Domen je lani imala prihode od 6,87 miliona evra, a dobit firme u prošloj godini bila je 2,5 miliona evra. Agent firma je, dakle, lani zaradila 60.000 više nego što je vlada dobila od registracije domena.

Kada su u pitanju prihodi po godinama, u 2008. godini po osnovu registracije domena u budžet se slilo 1,2 miliona, u 2014. godini je bio najveći prihod od 3,1 milion, dok je lani iznosio 2,44 miliona.

Kako se navodi u izveštaju vlade, na kraju prošle godine registrovane su oko 982.000 domena i očekuje se da taj broj u ovoj godini pređe milion.

U izveštaju o ugovoru navedeno je da je revizor konstatovao da su finansijski iskazi Domena objektivni i da iskazuju istinito finansijsko stanje.

Iz vlade su zaključili da se, na osnovu prezentovanih podataka, način registracije nacionalnih .me domena obavlja shodno ugovorenim obavezama i dogovorenim procedurama, da je tehnika registracije i korišćenja nacionalnog domena u skladu sa savremenim rešenjima i standardima internet tehnologija, kao i da se prate savremena rešenja koja imaju svi relevantni i na globalnom tržištu dominantni internet domeni.

Takođe su naveli da novi pristup prodaje premium domena daje željene rezultate i registrovan je značajan porast prihoda od te vrste registracije.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.