CRNOGORSKA DIJASPORA POSLALA OKO 15 MILIONA EVRA MANJE NEGO PROŠLE GODINE Korona uticala na priliv novca iz inostranstva

BankeNovacRegionVesti

20.10.2020 12:07 Autor: Julijana Vincan 1

CRNOGORSKA DIJASPORA POSLALA OKO 15 MILIONA EVRA MANJE NEGO PROŠLE GODINE Korona uticala na priliv novca iz inostranstva CRNOGORSKA DIJASPORA POSLALA OKO 15 MILIONA EVRA MANJE NEGO PROŠLE GODINE Korona uticala na priliv novca iz inostranstva
Priliv po osnovu doznaka u Crnoj Gori manji je za 5,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, zbog posledica pandemije korona virusa, pokazuju zvanični... CRNOGORSKA DIJASPORA POSLALA OKO 15 MILIONA EVRA MANJE NEGO PROŠLE GODINE Korona uticala na priliv novca iz inostranstva

Priliv po osnovu doznaka u Crnoj Gori manji je za 5,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, zbog posledica pandemije korona virusa, pokazuju zvanični podaci Centralne banke Crne Gore. Ta institucija nije objavila tačnu sumu.

Računica u poređenju sa prošlogodišnjim prihodom po osnovu doznaka, pokazuje da je crnogorska dijaspora u prvih šest meseci poslala oko 255 miliona evra ili oko 15 miliona evra manje nego 2019. godine.

Prošle godine prihod po osnovu doznaka iznosio je oko 540 miliona evra, što znači da je za pola godine bio 270 miliona evra.

Jedna osoba daje drugoj evre
Foto: Pixabay.com

U skladu sa novom metodologijom MMF, koju CBCG primenjuje od 2014. godine, lični transferi su kategorija koja predstavlja širi koncept od do tada korišćenog koncepta radničkih doznaka.

Osim radnih doznaka, koje obuhvataju samo transfere emigranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između fizičkih lica.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Takođe, uključena je procena doznaka koje se šalju neformalnim kanalima u kešu, a u doznake se računaju i sva socijalna primanja iz inostranstva.

Priliv po osnovu doznaka pokazuje trend rasta od 2006. godine, čak i u periodu svetske ekonomske krize 2008. godine, sve do ove godine, kada prvi put pokazuje pad.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...