DA LAKŠE IZDRŽITE IZOLACIJU Besplatni onlajn sadržaji pozorišta, muzeja i filmskih festivala

LifestyleVestiZanimljivosti

27.3.2020 15:58 Autor: Julijana Vincan 0

DA LAKŠE IZDRŽITE IZOLACIJU Besplatni onlajn sadržaji pozorišta, muzeja i filmskih festivala DA LAKŠE IZDRŽITE IZOLACIJU Besplatni onlajn sadržaji pozorišta, muzeja i filmskih festivala
U skladu sa preporukama Vlade Srbije i merama koje za cilj imaju prevenciju širenja virusa korona, mnoge ustanove odgovorile su na preporuku Ministarstva kulture... DA LAKŠE IZDRŽITE IZOLACIJU Besplatni onlajn sadržaji pozorišta, muzeja i filmskih festivala

U skladu sa preporukama Vlade Srbije i merama koje za cilj imaju prevenciju širenja virusa korona, mnoge ustanove odgovorile su na preporuku Ministarstva kulture i informisanja da se građanima omogući maksimalna dostupnost digitalnih sadržaja iz oblasti kulture.

Ova preporuka podrazumeva da ustanove kulture materijal u digitalnom obliku (virtuelne ture, digitalni audio i video materijal, fotografije, tekstove, 3D skenirane objekte i dr.) postavljaju na veb sajtove, kao i društvene mreže i druge onlajn servise. Izdvojili smo za čitaoce portala Biznis.rs neke od onih koje su to učinile.

Filmski festival MOJ OFF

Najnoviji film reditelja Romana Polanskog, ostvarenje „Optužujem“, čija je tema upravo čuvena afera s kraja 19. veka koja je uzdrmala i duboko podelila francusko društvo, otvoriće prvi besplatan Online filmski festival – MOJ OFF, u petak 27. marta u 21 sat, na sajtu mojoff.net.

Jugoslovensko dramsko pozorište

Od četvrtka 26. marta, na svom Youtube kanalu, kao i na sajtu jdp.rs, JDP će emitovati snimke svojih predstava. Prva prikazana predstava je „Hadersfild“ Uglješe Šajtinca. Nova predstava biće emitovana 2. aprila u 21 sat, „Bure baruta“ Dejana Dukovskog. U četvrtak, 9. aprila, biće emitovana predstava „Skakavci“ Biljane Srbljanović, a 16. aprila  predstava „Mletački trgovac“ Viljema Šekspira. Sve predstave će biti reprizno emitovane i naredna tri dana po premijernom izvođenju. Premijere će biti u četvrtak u 21 sat, a reprize u petak, subotu i nedelju u isto vreme.

Malo pozorište „Duško Radović“

Svake srede u 20 časova, sa reprizom subotom u 20 časova, na Youtube kanalu ovog pozorišta biće objavljivana „Bajka u 8“, koju čita i oživljava glas Vladislave Đorđević. U sredu, 25. marta u 20 sati možete čuti bajku „Divlji labudovi“ Hansa Kristijana Andersena. Uz svaku bajku, dolaziće i propratni tekst o piscu, kompozitoru, kao i samoj bajci, uz predloge kako da slušanje bajke učinite što zanimljivijim i interaktivnijim.

Svakog petka u 17 sati, emitovaće se video emisija/radionica „Napravi s Minom“. Zajedno sa Minom Miladinović gledaoci mogu da nauče kako da naprave figurice od papira. Svake nedelje u 12 sati, Malo pozorište „Duško Radović“ emitovaće snimak jedne pozorišne predstave. U nedelju, 29. marta u podne na repertoaru su „Strašne priče braće Grim“ u režiji Mika Gordona, za preporučeni uzrast od 5 do 10 godina.

Pozorište lutaka „Pinokio“

Ovo pozorište igraće predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu svake subote od 12 sati i prenosiće ih uživo preko društvenih mreža. Najmlađi će imati priliku da uživaju iz svojih domova u najgledanijim predstavama ovog pozorišta kao što su „Tri praseta”, „Pepeljuga” i „Lepotica i zver”.

Muzej u Smederevu

Na svom sajtu, Muzej u Smederevu objavio je sadržaj „Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu / Virtual Walk through the Smederevo Fortress“, tako da je moguće „prošetati“ kroz monumentalnu Smederevsku tvrđavu, biser srpskog srednjevekovnog graditeljstva i jedan od najvažnijih spomenika kulture u Republici Srbiji.

Atelje 212

U petak, 27 marta u 20 časova, „Atelje 212″ kao poklon svojoj publici na „Dan pozorišta“ emituje kultnu predstavu „Radovan treći“ na svom Facebook kanalu u okviru akcije „Pozorište za sva vremena“. U pitanju je predstava Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića, koja je premijerno izvedena 30. decembra 1973. godine. Predstava u kojoj su igrali: Zoran Radmilović, Maja Čučković, Mira Banjac, Milutin Butković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova, izvedena je 299 puta. Poslednji put igrana je na sceni Ateljea 212, 9. juna 1985. godine.

Beogradska filharmonija

Umesto redovnog petka na Kolarcu, publika će uživati u ekskluzivnom prisećanju na Muzički piknik, koncert na otvorenom na Ušću 2017. godine, ali na filharmonijskom Youtube kanalu u petak, 27. marta od 20 sati.

Umesto koncerata za školarce koji su bili planirani za drugu polovinu marta, Beogradska filharmonija poklanja muzičke programe za najmlađe koji se mogu pronaći na sajtu ove institucije. Tu se mogu pronaći muzička audio bajka Veštica i meastro, kao i kompozicije sa izdanja „Moj prvi CD klasične muzike“ – „Karneval životinja“ i Peća i vuk“.

Narodno pozorište

Svakog dana u 21 sat, Narodno pozorište, objavljuje onlajn svoje predstave preko svog Youtube kanala. Repertoar se nalazi na sajtu ovog pozorišta, a neki od sadržaja su „Koštana“, opera Petra Konjovića; „Ivanov“, drama Antona Pavloviča Čehova; „Lučija od Lamemurma“, opera Gaetana Donicetija; „Hazarski rečnik – lovci na snove“, balet po motivima Milorada Pavića i mnogi drugi.

Teatar Vuk

Ovo pozorište najavilo je da će svake subote u 12 sati na svom Youtube kanalu emitovati predstave sa svog repertoara i da će one biti dostupne 24 sata od trenutka postavljanja. Na društvenim mrežama će ova kulturna ustanova blagovremeno najavljivati koje su predstave u pitanju, a najavljeno je i čitanje srpskih narodnih bajki uživo na internetu.

Narodni muzej u Beogradu

Svim zainteresovanima omogućeno je upoznavanje sa kulturnim nasleđem i izuzetnim pričama kroz virtualne ture Narodnog muzeja. Ova kulturna ustanova omogućila je to svima na svom sajtu klikom na opciju „virtuelni muzej“. Tako svi oni koji nisu posetili izložbu Ivan Meštrović (1883-1962), sada mogu imaju prilike to da urade na malo drugačiji način i vide skulpture iz zbirke Narodnog muzeja, kao i Karijatide na ulazu u Narodni muzej o još sadržaja.

Narodni muzej Niš

Ova kulturna ustanova najavila je da će na svojoj Facebook stranici objavljivati fotografije i video zapise,  koje će njihovi kustosi pripremati za virtuelne posetioce. Takođe, kustos edukator Ivana Gruden Milentijević će od 30. marta nastaviti održavanje muzejskih Skype časova. Sav materijal biće objavljen na Facebook stranici „Narodni muzej Niš – zvanična strana“, a trenutno možete pogledati dokumentarni film nastao u sklopu izložbe „Bombardovanje Niša 1999. Godine“, čiji je autor Bojana Milenković, viši kustos Narodnog muzeja Niš.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...