Američka potražnja pod velikim udarom

Da li će OPEC odustati od dogovorenog povećanja proizvodnje?

SvetVesti

30.8.2021 09:39 Autor: Gordana Bulatović 0

Da li će OPEC odustati od dogovorenog povećanja proizvodnje? Da li će OPEC odustati od dogovorenog povećanja proizvodnje?
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla bi da otkaže ranije dogovoreno povećanje proizvodnje nafte za 400.000 barela dnevno u narednih nekoliko meseci, otkrio je... Da li će OPEC odustati od dogovorenog povećanja proizvodnje?

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla bi da otkaže ranije dogovoreno povećanje proizvodnje nafte za 400.000 barela dnevno u narednih nekoliko meseci, otkrio je kuvajtski ministar nafte Mohamed Abdulatif al-Fares.

„Tržišta usporavaju. Budući da je krenuo četvrti talas pandemije u nekim regionima, moramo da budemo oprezni i da preispitamo ovo povećanje od 400.000 barela dnevno. Može doći i do stopiranja povećanja“, rekao je Al-Fares za Reuters na jednom državnom događaju u Kuvajtu u nedelju.

Naveo je da se istočnoazijske ekonomije i Kina i dalje suočavaju sa neizvesnostima i teškoćama zbog pandemije i pozvao na oprez s preduzimanjem daljih koraka u pogledu globalne proizvodnje nafte. Članice OPEC i njeni saveznici razgovaraće o tome sledeće nedelje.

Nakon izvesnih neslaganja, grupa nazvana OPEC+ dogovorila se u julu da svakog meseca, počev od avgusta, povećava proizvodnju nafte za 400.000 barela dnevno, jer su tadašnja tržišna kretanja ukazivala na rast globalne potražnje. Prema tom dogovoru, postepeno povećavanje pumpanja bi se sprovodilo do septembra 2022. godine, do kada bi, kako je procenjeno, proizvodnja nafte trebalo da se vrati na nivo pre pandemije.

Američka administracija je ovog meseca zatražila od OPEC i saveznika da dodatno pojačaju proizvodnju kako bi se obuzdao rast cena benzina i nestašice u SAD, ocenjujući aktuelni plan te grupacije o povećanju proizvodnje kao nedovoljan. Vašington je kategoričan u stavu da rastuće cene motornih goriva predstavljaju pretnju globalnom ekonomskom oporavku.

Kuvajtski ministar nafte kaže, međutim, da su mišljenja članica OPEC+ po tom pitanju različita.

„Održavaju se sastanci sa zemljama OPEC, posebno sa članicama Saveta Persijskog zaliva za saradnju i za sada postoje različiti stavovi o tome kako da se reši ovo pitanje“, rekao je Al-Fares, ne ulazeći u detalje.

Ranije ovog meseca, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smanjila je svoje prognoze o globalnoj potraži za naftom u 2021. godini, navodeći kao razlog brzo širenje delta varijante korona virusa i njen uticaj na svetsku ekonomiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...