Poziv Kine zapadnoevropskim liderima

Da li će Šolc, Makron, Dragi i Sančez posetiti Peking?

EUSvetVesti

19.7.2022 11:12 Autor: Vladimir Jokanović 1

Da li će Šolc, Makron, Dragi i Sančez posetiti Peking? Da li će Šolc, Makron, Dragi i Sančez posetiti Peking?
Lideri četiri evropske zemlje pozvani su da se sastanu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u novembru u Pekingu, ali se još nisu izjasnili o... Da li će Šolc, Makron, Dragi i Sančez posetiti Peking?

Lideri četiri evropske zemlje pozvani su da se sastanu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u novembru u Pekingu, ali se još nisu izjasnili o poseti. Pozivi su navodno upućeni nemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Olaf Sholz), predsedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron), italijanskom premijeru Mariju Dragiju (Mario Draghi), kao i španskom premijeru Pedru Sančezu (Pedro Sanchez).

Susret evropskih lidera sa Sijem trebalo bi da bude organizovan posle 20. kongresa Komunističke partije Kine i u vreme samita lidera G20 na Baliju, prenosi South China Morning Post, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor. Sastanak sa Sijem bio bi prilika za evropske lidere da se vrate u Kinu, nakon više od dve godine i pandemije korona virusa od kada nije bilo njihovih sastanaka uživo.

Kako navodi izvor, u Parizu se rasplamsala „žestoka debata“ o odgovoru na Sijevu pozivnicu. „Teško je reći ne Kini, a posebno Siju“, navodi izvor. Lideri evropskih država favorizuju dijalog sa Kinom o pitanjima kao što su ukrajinska kriza, bezbednost hrane i ekonomski odnosi. Prošle godine bilo je reči o poseti Makrona i tada odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel, ali poseta nije realizovana zbog pandemije.

U međuvremenu, online samit Kine sa liderima institucija EU u aprilu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) opisao je kao „dijalog gluvih“, nakon što Kina nije odreagovala na molbe Brisela da pomogne u zaustavljanju ruske vojne invazije na Ukrajinu.

Diplomatski izvori takođe navode da je Peking zabrinut zbog rastućeg animoziteta prema Kini u Evropskom parlamentu koji je nedavno usvojio seriju rezolucija u kojima se oštro kritikuje njena politika u Hong Kongu i Sinđanu. Mesto kineskog ambasadora u EU upražnjeno je od decembra kada je Džang Ming premešten na dužnost u Šangajskoj organizaciji za saradnju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...