Moguća kolebanja u oba smera, sve zavisi od dolara i borbe protiv korona virusa

Da li je zlato dobra investicija u julu 2021. godine?

InvesticijeNovacSvetVesti

28.6.2021 19:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Da li je zlato dobra investicija u julu 2021. godine? Da li je zlato dobra investicija u julu 2021. godine?
Od početka juna 2021. godine, cena zlata je oslabila sa 1.916 na 1.761 dolar i dostigla trenutnu vrednost od oko 1.780 dolara. Cena zlata... Da li je zlato dobra investicija u julu 2021. godine?

Od početka juna 2021. godine, cena zlata je oslabila sa 1.916 na 1.761 dolar i dostigla trenutnu vrednost od oko 1.780 dolara. Cena zlata ostaće i dalje promenljiva zbog zabrinutosti da bi američka centralna banka mogla podići kamatne stope, prenosi Invezz.

Apresijacija američkog dolara negativno utiče na cenu zlata

Cena zlata zabeležila je najveće promene svoje vrednosti u prvoj nedelji juna, nakon što se američka centralna banka FED okrenula protektivnom položaju, predviđajući skok kamatne stope pre kraja 2023. godine. Američka inflacija je u maju doživela najveći porast u poslednjih 13 godina, a investitori će i dalje pratiti vesti iz FED tražeći bilo kakvu mogućnost ulaganja.

Investitori kupuju zlato da bi se zaštitili od inflacije, ali u poslednje vreme je fokus ostao na dolaru. Izgledi za rast kamatnih stopa pozitivno su uticali na američku valutu, a najznačajnija sila koja stoji iza pada cena zlata je upravo apresijacija američkog dolara.

Globalna poslovna aktivnost se oporavlja, a oni čiji je interes da ulažu u plemenite metale, poput zlata, trebalo bi da imaju američki dolar na svojoj „listi za praćenje”. S druge strane, globalna pandemija virusa Covid-19 i dalje predstavlja rizik za oporavak, a ako američki dolar izgubi svoju vrednost u skorijem periodu, mogao bi da pomogne ovom plemenitom metalu da se ponovo stabilizuje i dostigne vrednost veću od 1.800 dolara.

Novi soj korona virusa u Velikoj Britaniji signalizira da bitka protiv pandemije nije gotova i zabrinutost zbog spore vakcinacije u mnogim delovima sveta i dalje predstavlja problem.

Zlato se smatra sigurnom imovinom, pa bi njegova cena trebalo da raste ako se situacija sa pandemijom pogorša jer investitori traže sigurnija mesta za ulaganje novca.

Međutim, ni eventualni rizik od daljeg pada vrednosti još uvek nije završen. Zlato je oslabilo u odnosu na svoj mesečni maksimum, a ako vrednost padne ispod 1.750 dolara, to bi bio čvrst signal za „prodaju“, gde bi sledeća granica pada mogla dostići i 1.700 dolara.

Tagovi
NOVAC ZLATO

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...