DEFICIT BUDŽETA DIREKTNA POSLEDICA PANDEMIJE Sadašnji rebalans prelazni korak ka budžetu za sledeću godinu, kazao je Siniša Mali

IzdvajamoSrbijaVesti

9.11.2020 15:31 Autor: Marija Jovanović 1

DEFICIT BUDŽETA DIREKTNA POSLEDICA PANDEMIJE Sadašnji rebalans prelazni korak ka budžetu za sledeću godinu, kazao je Siniša Mali DEFICIT BUDŽETA DIREKTNA POSLEDICA PANDEMIJE Sadašnji rebalans prelazni korak ka budžetu za sledeću godinu, kazao je Siniša Mali
Ovogodišnji deficit budžeta direktna je posledica borbe sa pandemijom. Izgradnja i opremanje Covid bolnica, opšta obnova bolnica i domova zdravlja kao i pomoć zdravstvenim... DEFICIT BUDŽETA DIREKTNA POSLEDICA PANDEMIJE Sadašnji rebalans prelazni korak ka budžetu za sledeću godinu, kazao je Siniša Mali

Ovogodišnji deficit budžeta direktna je posledica borbe sa pandemijom. Izgradnja i opremanje Covid bolnica, opšta obnova bolnica i domova zdravlja kao i pomoć zdravstvenim radnicima glavni su razlozi što deficit u budžetu iznosi 8,75 odsto umesto 0,5 odsto, koliko je bilo planirano, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Iako je deficit na prvi pogled veliki, on je manji nego u mnogim drugim zemljama, kazao je Mali i dodao da je u Velikoj Britaniji 16,5 odsto, dok je u Francuskoj, Španiji i Italiji veći od 10 odsto.

„Kod drugih je i rast javnog duga u odnosu na BDP ogroman i kreće se i do 157 odsto u Italiji, Amerika je prešla 100, dok kod nas ne prelazi 60 odsto“, rekao je Mali na sednici skupštinskog odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Projekcija za 2021. godinu jeste da imamo deficit od tri odsto i da on bude ispod 60 odsto učešća u javnom dugu, objasnio je Mali.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, rebalansom ovogodišnjeg budžeta predviđeno 1.291 milijardi dinara prihoda, 1.774 milijardi rashoda te će deficit iznositi 483 miliona dinara ili 8,75 odsto.

Više javnih investicija u 2021. godini

Kada je reč o ulaganjima, Mali je ocenio da je ono ove godine bilo ispravno jer se ulagalo u javne investicije, puteve, bolnice i najavio da će i u budžetu za 2021. godinu biti veće javne investicije.

U rebalansu koji je pred poslanicima za opremanje dve Covid bolnice namenjeno je 2,8 milijardi dinara, a za izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu 6,1 milijardi dinara, pri čemu će bolnica u Beogradu imati 1.000 novih kreveta, a ona u Kruševcu 500, objasnio je ministar.

Foto: Pixabay.com

Sledeće godine nastaviće se sa ulaganjima u kapitalne investicije, kazao je on i dodao da nijedan strani investitor koji je nameravao da dođe u našu zemlju nije odustao.

Podsetio je da je ove godine više od 65 odsto direktnih stranih investicija na Zapadni Balkan došlo u Srbiji, što za prvih devet meseci iznosi 1,9 milijardi evra.

Od 1. januara povećanje penzija i plata u javnom sektoru

Tokom pandemije malo zemalja je radilo na poboljšanju standarda građana, dok je kod nas u toj oblasti urađeno dosta, rekao je ministar finansija.

U tom smislu on je naveo povećanje plata zdravstvenim radnicima, jednokratnu pomoć po 10.000 dinara koliko će dobiti do kraja godine, kao i jednokratnu pomoć penzionerima i svim građanima.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Rekao je i da će od 1. januara sledeće godine penzije biti veće za 5,9 odsto, a pošto se inflacija kreće između 1,5 odsto i dva odsto, realno povećanje penzija biće oko četiri odsto.

„Takođe, u januaru se očekuje i povećanje plata u javnom sektoru, ali će se tek videti za koliko“, rekao je Mali.

Sadašnji rebalans je, prema njegovim rečima, prelazni korak ka budžetu za sledeću godinu kada će takođe biti velikih izazova jer je korona i dalje tu i uticaće i na našu i na globalnu ekonomiju.

  • Tina

    9.11.2020 #1 Author

    Nista neocekivano, i to smo jos i bolji u odnosu na razvijenije zemlje, da se ne veruje malo, ali ako je tako, dobro je

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...