Crna Gora sklopila dogovor sa Kinezima

Deonica auto-puta Bar-Boljare biće gotova do kraja novembra

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

27.4.2021 07:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Deonica auto-puta Bar-Boljare biće gotova do kraja novembra Deonica auto-puta Bar-Boljare biće gotova do kraja novembra
Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore zaključilo je Prilog šest Ugovora o projektovanju i izgradnji auto-puta Bar-Boljare, deonica Smokovac-Mateševo, sa izvođačem radova, kineskom kompanijom CRBC,... Deonica auto-puta Bar-Boljare biće gotova do kraja novembra

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore zaključilo je Prilog šest Ugovora o projektovanju i izgradnji auto-puta Bar-Boljare, deonica Smokovac-Mateševo, sa izvođačem radova, kineskom kompanijom CRBC, saopšteno je iz Ministarstva.

“Zaključivanjem Priloga šest, ugovorne strane su dogovorile rok 30. novembar 2021. godine do koga će se završiti svi radovi, ali uz istovremeno zadržavanje prava ugovornih strana u pogledu ugovorenog roka za završetak (30. septembar 2020. godine) i u odnosu na potraživanja ugovornih strana”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ne navode detalji u vezi sa eventualnim odlaganjem otplate kredita, čija prva rata dospeva u junu 2021. godine.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je, kako se dodaje, u skladu sa Ugovorom o preferencijalnom zajmu sa EXIM bankom usaglasilo produženje perioda raspoloživosti sredstava iz kredita EXIM banke do 31. decembra 2022. godine. Prvobitno ugovoreni period raspoloživosti istekao je 14. aprila ove godine.

“Nakon višegodišnjih kontroverzi koje su pratile ugovaranje i izvođenje radova, kao i finansiranje projekta izgradnje prioritetne deonice auto-puta Smokovac – Mateševo, aktuelna vlada se našla u situaciji da mora da završi ovaj projekat. Cenimo da u ovom trenutku završetak radova predstavlja prioritet za građane i privredu Crne Gore. To naravno ne znači da odustajemo od provere kompletnog procesa i namere da identifikujemo sve odgovorne za kašnjenje završetka radova i eventualno loše upravljanje i zloupotrebe. Pored navedenog, dodatno smo angažovani na traženju modaliteta za nastavak radova do granice sa Srbijom, jer smo u potpunosti svesni da bez završetka kompletnog auto-puta kroz Crnu Goru efekti ovog ogromnog infrastrukturnog projekta ne bi imali svoj puni smisao”, dodaje se u saopštenju.

Nadzorni organ – Inženjer, francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata, dodaju iz MKI, nastavlja sa pružanjem konsultantskih usluga i vršenjem nadzora nad radovima CRBC nakon perioda od 73 meseca, definisanog u Ugovoru o pružanju konsultantskih usluga, zadržavajući dužnosti i ovlašćenja prema uslovima Ugovora o projektovanju i izgradnji.

“Očekujemo da će u periodu koji je pred nama svi učesnici na ovom projektu dati pun doprinos i učiniti dodatni napor kako bi se ova deonica auto-puta završila u što kraćem roku i na kvalitetan način, čime bi se stvorili potrebni preduslovi za nastavak narednih deonica auto-puta”, zaključuje se u saopštenju MKI.

Podsetimo, rok za završetak radova na auto-putu istekao je 30. septembra 2020. godine, a nadležni organi Crne Gore tvrde da CRBC nema pravo na opravdano produženje roka i dodatna plaćanja. Kinezi su zahtev za novim rokom i dodatnim plaćanjem dostavili još dolaskom nove crnogorske vlade, početkom decembra 2020. Za završetak radova potrebno je još 127,6 miliona evra.

Prvobitni rok za završetak radova prošao je 2019. godine a nekoliko puta je odlagan. Do sada je završeno oko 93 odsto radova na izgradnji prve deonice auto-puta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...