Agencijska vest izazvala paniku među investitorima

Desetine milijardi dolara gubitaka zbog izjave jednog deteta

BerzaNovacSvetVesti

3.8.2021 15:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

Desetine milijardi dolara gubitaka zbog izjave jednog deteta Desetine milijardi dolara gubitaka zbog izjave jednog deteta
Akcije kineske tehnološke kompanije Tencent Holdings Ltd. izgubile su u utorak više od šest odsto vrednosti na berzi u Hong Kongu nakon što je... Desetine milijardi dolara gubitaka zbog izjave jednog deteta

Akcije kineske tehnološke kompanije Tencent Holdings Ltd. izgubile su u utorak više od šest odsto vrednosti na berzi u Hong Kongu nakon što je zvanična novinska agencija Sinhua navela da su igrice „duhovni opijum“ i „elektronske droge“, što je izazvalo strah investitora da će Peking izvršiti pritisak na ovu industriju.

Izvor: Google

Akcije Tencenta oslabile su za oko 11 procenata na početku dana, ali su kasnije povratile deo vrednosti. Nakon kritike industrije igara nagla rasprodaja zahvatila je i akcije kompanija NetEase Inc. i XD Inc, prenosi Fortune, pozivajući se na Bloomberg.

Sinhua je citirala učenika koji je rekao da on i njegovi školski drugovi igraju jednu Tencentovu igricu po osam sati dnevno. Ova izjava kasnije je povučena iz teksta, ali šteta je već bila učinjena. Oštro sročen članak već je uplašio investitore, koji su u njemu videli nagoveštaj napada na internet industriju igrica.

Panična reakcija tržišta može se objasniti pritiscima Pekinga na internet industriju u prethodnim nedeljama, kada su se na meti kineskih regulatora našle e-trgovina, taksi prevoz i sektor obrazovanja. To je izazvalo globalnu prodaju kineskih akcija koja je u jednom trenutku premašila vrednost 1.000 milijardi dolara.

Tencent je izgubio više od 110 milijardi dolara ili oko 17 odsto tržišne vrednosti od početka prošle nedelje, kada je Peking pojačao svoju kampanju. „Nijedna industrija ili sport ne bi trebalo da napreduje iskorenjivanjem cele generacije“, naveo je kineski akademik za Sinhua u spornom članku, koji je pokrenuo lavinu.

Foto: Pexels.com

Zabrinutost je u utorak prešla i na japanske i korejske kompanije, pa su tako akcije Nexon Co. koja ostvaruje oko 28 odsto prihoda od Kine izgubile 10 procenata vrednosti i pale na najniži nivo u polsednjih 15 meseci. Međunarodni analitičari ocenjuju da se na objave agencije Sinhua mora obraćati pažnja, kao i da je izbor reči „duhovni opijum“ posebno oštar i da bi bilo iznenađenje ako regulatori ne budu stupili u akciju.

Dan ranije vrednost akcija kineskih kompanija porasla je nakon što je Kineska regulatorna komisija za hartije od vrednosti pozvala u nedelju na blisku saradnju sa Vašingtonom, naglašavajući napore Kine da poboljša transparentnost i predvidivost, preneo je FT.

Vrednost akcija u Kini oporavile su se u ponedeljak nakon najgoreg meseca u poslednje tri godine. Prvog radnog dana u avgustu kineski referentni indeks CSI300 ojačao je 2,6 odsto, dok je hongkonški Hang Seng dobio 1,1 odsto vrednosti, a evropske akcije takođe su ostvarile rast u Kini. Optimizam je međutim kratko potrajao, a investitori su sada oprezniji nego ikada.

  • SABRINA

    4.8.2023 #1 Author

    Igrice su jedno prokletstvo današnjice.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...