nastavak udaljavanja od ruskih fosilnih goriva i okretanja ka obnovljivim izvorima

Digitalizacija energetskog sistema EU košta 565 milijardi evra

EUU fokusuVesti

23.9.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Digitalizacija energetskog sistema EU košta 565 milijardi evra Digitalizacija energetskog sistema EU košta 565 milijardi evra
Izvršni ogranak Evropske unije izložiće plan za digitalizaciju svoje energetske mreže jer nastoji da podstakne uvođenje obnovljivih izvora energije kako bi smanjila svoju zavisnost... Digitalizacija energetskog sistema EU košta 565 milijardi evra

Izvršni ogranak Evropske unije izložiće plan za digitalizaciju svoje energetske mreže jer nastoji da podstakne uvođenje obnovljivih izvora energije kako bi smanjila svoju zavisnost od ruskih izvora.

Akcioni plan „Digitalizacija energetskog sistema“, koji će Evropska komisija objaviti sledeće nedelje, zahtevaće ulaganje od 565 milijardi evra u infrastrukturu do kraja decenije kako bi se postigli zeleni planovi i okončalo oslanjanje na ruska fosilna goriva, prema nacrtu dokumenta u koji je Bloomberg imao uvid.

Prema ovom predlogu, zajednički blok evropskih zemalja nastoji da promoviše deljenje podataka o upotrebi električne energije počevši od 2024. godine kako bi pomogao u jačanju fleksibilnosti na energetskim tržištima u regionu, na primer omogućavanjem solarnim panelima i električnim vozilima da ponovo vrate energiju u mrežu.

Region treba da postavi solarne panele na krovove svih komercijalnih i javnih zgrada do 2027. godine i na sve nove stambene zgrade do 2029. godine, instalira 10 miliona toplotnih pumpi u narednih pet godina, sa očekivanim prilivom 30 miliona vozila sa nultom emisijom gasova na putevima do 2030. godine, navodi se u dokumentu.

“Ruska invazija na Ukrajinu i trenutne visoke cene energije samo su povećale potrebu i brzinu da se osigura da EU poveća i svoju nezavisnost od uvoza ruskih fosilnih goriva i svoj strateški suverenitet i sigurnost u stvaranju digitalnog energetskog sistema“, piše u akcionom planu.  

S obzirom na to da Rusija smanjuje isporuke gasa, a prekidi rada elektrana dodatno otežavaju snabdevanje, veleprodajne cene energije su porasle više od 10 puta od sezonskog proseka u poslednjih pet godina.

Dok potražnja za strujom u regionu raste, biće potrebna otpornija energetska mreža kako bi se prilagodila solarnim tehnologijama i tehnologijama vetra koje mogu da variraju u zavisnosti od vremenskih prilika, dok će struju usmeravati tamo gde je najpotrebnija u bloku.

Komisija takođe treba da objavi dokument 28. septembra u kojem se detaljno navode koraci za ublažavanje nestabilnosti i povećanje obima trgovanja na energetskim tržištima nakon što je porast cena doveo do povećanja marže, pored mera koje bi blok mogao da preduzme za smanjenje cena goriva, navode diplomate EU .

Ministri energetike bi 30. septembra trebalo da raspravljaju o predlozima za uvođenje vanredne takse za jeftine proizvođače električne energije i smanjenje potražnje za električnom energijom, posebno u vršnim satima. EU će do marta osnovati grupu sa zadatkom da pojača razmenu podataka o energiji između država članica i kompanija. Blok će takođe podržati operatere prenosnog sistema da stvore „digitalnog blizanca“ distribucione mreže, što će pomoći u povećanju njene efikasnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...