francuski predsednik smatra da su cene neprihvatljive

Makron poručio firmama da ne potpisuju nove ugovore o električnoj energiji

BiznisEUVesti

22.9.2022 18:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Makron poručio firmama da ne potpisuju nove ugovore o električnoj energiji Makron poručio firmama da ne potpisuju nove ugovore o električnoj energiji
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je mala i srednja preduzeća da odustanu od pristanka na nove ugovore o električnoj energiji po „ludim... Makron poručio firmama da ne potpisuju nove ugovore o električnoj energiji

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je mala i srednja preduzeća da odustanu od pristanka na nove ugovore o električnoj energiji po „ludim cenama“, dok vlade rade na smirivanju tržišta pogođenih energetskom krizom.

„Ne potpisujte ih danas“, rekao je Makron za BFM TV u intervjuu emitovanom u četvrtak, misleći na pokušaje da se kompanije primoraju da se obavežu na revidirane ugovore o električnoj energiji, piše Bloomberg.

U procesu smo ponovnog pregovaranja o ceni struje i gasa da bi tržišta ponovo funkcionisala, rekao je francuski predsednik.

„U narednim nedeljama mi u Evropi ćemo zajedno sa Amerikancima nastojati da obezbedimo uslove za povratak na razumnije cene gasa i struje, da bi cela situacija bila podnošljiva“, istakao je Makron.

Predsednik Francuske je rekao da će domaćinstva i preduzeća moći da prežive zimu sve dok svako igra svoju ulogu i smanjuje potrošnju, dodajući da „nema potrebe za panikom“.

Francuska će nastaviti da izvozi gas evropskim susedima koji uglavnom dolazi iz Norveške preko lučkih terminala, rekao je Makron u intervjuu koji je obavljen u avionu na povratku sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

„Istovremeno, Francuska će uvoziti struju jer ima poteškoća, trenutno se nedovoljno proizvodi u odnosu na količine koje bi bile potrebne“, rekao je on.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...