Energetska kriza u Francuskoj

Zatvaranje bazena zbog preskupe struje, sezona skijanja neizvesna

AnalizaEUU fokusuVesti

12.9.2022 13:31 Autor: Vladimir Jokanović 3

Zatvaranje bazena zbog preskupe struje, sezona skijanja neizvesna Zatvaranje bazena zbog preskupe struje, sezona skijanja neizvesna
Desetine bazena i klizališta u Francuskoj zatvoreno je zbog naglog rasta troškova električne energije, koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, a iz istog razloga... Zatvaranje bazena zbog preskupe struje, sezona skijanja neizvesna

Desetine bazena i klizališta u Francuskoj zatvoreno je zbog naglog rasta troškova električne energije, koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, a iz istog razloga neizvesno je da li će i kako raditi skijališta tokom zimske sezone. Pored visokih cena, Francuskoj preti i nestašica struje.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je građane i preduzeća da smanje potrošnju energije u narednim nedeljama za najmanje 10 odsto, upozoravajući da bi se u protivnom zemlja verovatno suočila sa restikcijama, prenosi France 24, dodajući da se nekoliko sektora našlo u riziku od gašenja.

Francuska je poslala hitno obaveštenje Španiji i Velikoj Britaniji, tražeći od njih da budu spremne da joj isporuče što više struje, nakon što je velika greška u trgovini ugrozila snabdevanje Francuske. Zahtev je pokrenut zbog greške jednog od francuskih dobavljača energije, koji je slučajno preprodao ogromne količine električne energije u periodu od dva dana.

Takođe je registrovano ozbiljno naprezanje u francuskoj elektoenergetskoj mreži, koja je pogođena velikim brojem prekida proizvodnje u nuklearnim reaktorima, koji su ključni u njenom sistemu, prenosi Financial Times.

Foto: Pixabay.com

Energetski intenzivni sektori poput bazena i klizališta ugroženi su zbog povećanja cena gasa. Oko 30 javnih bazena, kojima upravlja kompanija Vert Marine, u Versaju, Limožu i Montobanu zatvoreno je. Kompanija je saopštila da je njen račun za energiju porastao sa 15 na 100 miliona evra. Vert Marine je iz istog razloga zatvorila i klizališta kojima upravlja. Odluka kompanije izazvala je negodovanje vlasnika sezonskih karata, učesnika u sportskim programima i školskih grupa.

Operateri skijališta u Francuskoj takođe su izrazili zabrinutost uoči zimske sezone. Trenutne cene struje predstavljaju ogromnu prepreku, saopštila je SATA grupa koja upravlja ski-liftovima u nekoliko skijaških centara. Prema projekcijama, troškovi energije za rad liftova porasli bi sa dva na 20 miliona evra. Jedan od načina koji bi mogli da pomognu da se spasi sezona, jeste da se ograniči brzina ski-liftova i njihovo radno vreme.

Lokalne vlasti takođe su suočene sa rastućim cenama energije, pa su budžeti mnogih francuskih gradova preopterećeni. Iako su trenutnuo bazeni na vrhu liste troškova, i za druge lokalne javne službe, kao što su gimnazije, bazeni, biblioteke i osnovne škole, takođe je potrebno pronaći održiva rešenja za narednih nekoliko meseci.

Francuski Senat ranije ovog leta upozorio je da bi povećanje troškova energije moglo da ugrozi osnovne javne usluge i da bi moglo da primora zajednice da napuste svoja ulaganja u prelazak na zelenu energiju.

Rastuće cene energije primorale su neke kompanije, poput Aluminium Dunkerque na severu Francuske, da donesu strateške odluke za predstojeću zimu. Pomenuta topionica aluminijuma odlučila je da smanji proizvodnju za 22 odsto u poslednjem kvartalu tekuće godine, kako bi mogla da plati račune za energiju.

I neke druge francuske kompanije najavile su smanjenja ili potpunu obustavu proizvodnje u zimskim mesecima, kao i uvođenje skraćenog radnog vremena, jer bi proizvodnja po aktuelnim cenama energije dovela do neodrživih gubitaka. Staklarska kompanija Duralex saopštila je da neće koristiti peći za topljenje stakla od novembra do marta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...