Više od polovine reaktora francuske grupacije van mreže

Isključenja u nuklearkama koštaće EDF 29 milijardi evra

EUPoslovanjeU fokusuVesti

15.9.2022 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Isključenja u nuklearkama koštaće EDF 29 milijardi evra Isključenja u nuklearkama koštaće EDF 29 milijardi evra
Isključenja u francuskim nuklearnim reaktorima će smanjiti osnovnu zaradu kompanije Électricité de France (EDF) za 29 milijardi evra, procenjuju iz ove grupacije. EDF Quotes... Isključenja u nuklearkama koštaće EDF 29 milijardi evra

Isključenja u francuskim nuklearnim reaktorima će smanjiti osnovnu zaradu kompanije Électricité de France (EDF) za 29 milijardi evra, procenjuju iz ove grupacije.

Više od polovine od ukupno 56 reaktora kojima upravlja EDF trenutno su van mreže zbog problema sa korozijom koji su otkriveni na nekim lokacijama. Zbog toga je proizvodnja u ovim nuklearnim elektranama dostigla najniži nivo u poslednje tri decenije, što dalje uzrokuje postepeno smanjenje zaliha električne energije u Francuskoj, koja inače izvozi struju, u kritičnom trenutku za evropske zemlje, koje teže da postanu nezavisne od ruskog gasa.

Ranije procene gubitaka za ovu godinu u kompaniji EDF, pre kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije, iznosile su 24 milijarde evra. Zbog dodatnih isključenja, grupacija je primorana da struju kupuje po skupljim cenama, piše Financial Times.

Iz EDF grupacije, u kojoj država ima udeo od 84 odsto, saopšteno je da će ove godine proizvodnja biti na niskom nivou, odnosno između 280 i 300 teravat-sati.

Pored toga, Vlada Francuske pritiska EDF da ponovo pokrene reaktore pred zimu. Kako navode iz grupacije, rade na ponovnom pokretanju reaktora, a kapaciteti bi trebalo da dostignu prošlogodišnje nivoe.

I pored toga, iz francuskog distributera upozoravaju da bi moglo doći do isključenja struje u slučaju da dođe do preopterećenosti sistema u narednim mesecima, ukoliko domaćinstva ne ograniče upotrebu električne energije.

Francuska vlada je spremna da u narednim nedeljama objavi tendersku ponudu za udeo u EDF od 16 odsto, koji više ne poseduje.

  • Jovana24

    15.9.2022 #1 Author

    Korozija, malo sutra.

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.9.2022 #2 Author

    Kako to odjednom da se pojavi?!

    Odgovori

  • TATJANA

    16.9.2022 #3 Author

    Kakve cifre da te glava zaboli

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    16.9.2022 #4 Author

    Svakako je pametno da EDF vrati 100% vlasništva jer je to strateška grana i treba da bude u potpunosti u vlasništvu države.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...