Investicioni plan od 10 milijardi evra

Distributivna mreža najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu, istakla Mihajlović

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

2.2.2021 15:32 Autor: Julijana Vincan 0

Distributivna mreža najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu, istakla Mihajlović Distributivna mreža najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu, istakla Mihajlović
Ministarstvo energetike i rudarstva pripremilo je investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 milijardi evra, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka... Distributivna mreža najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu, istakla Mihajlović

Ministarstvo energetike i rudarstva pripremilo je investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 milijardi evra, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka resornog ministarstva.

„Najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu je distributivna mreža, čije održavanje je u prethodnom periodu bilo opterećeno velikim troškovima, a da prave realizacije nije bilo. Gubici u distributivnoj mreži su veliki i naše procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 miliona evra kako bismo te gubitke smanjili za bar tri do četiri procenta. Hoćemo da ulažemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila, „Distribucija ODS“ mora da bude jako preduzeće koje može da isporuči kvalitetnu električnu energiju“, rekla je Mihajlović.

Dodala je i da je Ministarstvo pripremilo investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 milijardi evra.

„Glavni prioritet je izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije. Drugo, hoćemo da snizimo cene električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje energetske efikasnosti za koju smo pripremili novi zakon. Treći pravac su održivi izvori energije koji mogu da pomognu u energetskoj sigurnosti. Pripremili smo plan investicija koji iznosi 10 milijardi evra i najveći deo odnosi se na elektroenergetiku“, rekla je ona.

„Zatražićemo povećanje iznosa rudne rente“, otkrila je nedavno u razgovoru za Biznis.rs ministarka rudarstva i energetike, i navela da je visina rudne rente definisana Zakonom o utvrđivanju naknada za korišćenje javnih dobara, za koju je nadležno Ministarstvo finansija.

Potrebne nove investicije i cenovni pariteti

Mihajlović je objasnila da je cena električne energije samo mali deo svega što se radi da bi Elektroprivreda Srbije bila moderno, profitabilno i uspešno preduzeće.

“EPS nisu samo hidroelektrane i termoelektrane, Elektroprivreda Srbije je strateški važno preduzeće koje, ako želimo da doprinosi BDP i bude moderno i uspešno, mora da se menja i da se u njega mnogo više investira, jer su trenutno investicije ispod nivoa amortizacije. Njemu je potreban investicioni bum i milijarde evra novih investicija, uključujući i distributivnu mrežu i zaštitu životne sredine”, istakla je Mihajlović posle potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora sa Sindikatom radnika EPS.

Ona je naglasila da su, pre povećanja cena, započete važne promene u Elektroprivredi Srbije, a pre svega odvajanje distributivne delatnosti, što će uticati na smanjenje određenih troškova, kao i da se pravi novi plan investicija, koji će više voditi računa o ulaganjima u životnu sredinu.

“Električna energija nije socijalna kategorija, već najplemenitiji vid energije, kao što ni EPS nije neprofitna ili nevladina organizacija već strateški važno preduzeće. Vremena se menjaju i troškovi proizvodnje su viši nego ranije, ne zato što neki direktor ne radi svoj posao, već zato što kvalitet uglja nije kakav je bio, i postoji puno stvari koje utiču na cenu”, navela je ona.

Dodala je da je ministarstvo koje vodi na početku mandata zateklo realizaciju budžeta od 52 odsto, a da je već u decembru ona bila 96 procenata, kao i da će u januaru 2021. godine realizacija budžeta bili i iznad planirane.

Gubici javnih preduzeća enormni

Javna preduzeća raspolažu ogromnom imovinom. Po bilansima, poslovna imovina iznosi 2.573 milijarde dinara (oko 22 milijarde evra), a vrednost nepokretnosti 1.938 milijardi dinara (oko 17 milijardi evra) i to ne računajući Telekom, Aerodrom i Air Serbia.

Međutim, iako imaju monopolski položaj, javna preduzeća su 2019. godine poslovala (kumulativno) sa gubitkom od 574 miliona dinara. Ona ostvaruju samo 5,9 odsto od ukupnih prihoda srpske privrede, iako im poslovna imovina čini 16,3 procenta od njene ukupne poslovne imovine.

JP EPS BEOGRAD

BALKANSKA 13, 11000 Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.463.253.762,14 (2019)
Broj zaposlenih:
24.966 (2019)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...