do 2030. godine 45 odsto struje dolazi iz obnovljivih izvora energije

Đedović Handanović: Nadam se da će sa sadašnjim cenama struje EPS moći da izdrži zimu

SrbijaVesti

11.9.2024 16:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Đedović Handanović: Nadam se da će sa sadašnjim cenama struje EPS moći da izdrži zimu Đedović Handanović: Nadam se da će sa sadašnjim cenama struje EPS moći da izdrži zimu
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubrava Đedović Handanović rekla je da za sada građane ne očekuje poskupljenje električne energije i da se nada da... Đedović Handanović: Nadam se da će sa sadašnjim cenama struje EPS moći da izdrži zimu

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubrava Đedović Handanović rekla je da za sada građane ne očekuje poskupljenje električne energije i da se nada da će sa ovim (sadašnjim) cenama Elektropriveda Srbije (EPS) moći da izdrži zimu.

„U budućnosti će morati da se razgovara o ceni električne energije da bi se omogućilo ulaganje u nove kapacitete EPS“, rekla je Đedović Handanović za Demostat, prenosi Beta.

Ona je dodala da je za cene struje za preduzeća usvojena nova metodologija koja nudi više tipova ugovora, ali da ipak, ni jedna metodologija ne može da pomogne kada, kao pre dve godine, dođe do velikih poremećaja u Evropi i svetu.

Đedović Handanović je rekla da „smo delom i sami doprineli krizi u kojoj se našao EPS, ali je naglasila da moramo da se menjamo da bi bili otporniji“.

Tranzicija sa fosilne na čistu energiju ima, prema njenim rečima, i socijalne i ekonomske efekte zbog čega mora pažljivo da se planira, a potrebni su vreme i finansijska sredstva.

Ona je rekla da su „Norvežani u Izvršnom odboru EPS, a da dolaze iz zemlje u kojoj nema proizvodnje električne energije iz uglja, sve su manje-više obnovljivi izvori energije, oslanjaju se na hidroelektrane i o tome imaju dosta znanja, ali prate i evropske cljeve, pogled im je usmeren ka transformaciji na čistu energiju“. 

„Kao cilj smo postavili da do 2030. godine 45 odsto struje dolazi iz obnovljivih izvora energije (OIE), a cilj iz 2021. koji je bio 27 odsto iz obnovljivih izvora, dostigli smo sa samo par promila manje. Ali, značajno je da smo završili prve aukcije za OIE, proizvođači su se nadmetali ko će dati najbolju ponudu, što znači da nema ugovaranja na 10 ili 15 godina kada se država obavezuje da po određenoj ceni preuzima električnu energiju“, rekla je Đedović Handanović.

Tagovi
CENE EPS VESTI
  • Milan

    11.9.2024 #1 Author

    Siguran sam da za gospođu Dubravku i gospodina Damira nema zime i da će lako izdržati zimu. Pravo pitanje je kako će građani izdržati?!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.9.2024 #2 Author

    Ma kako da ne…ajde kozu da nam skinete da zivimo samo za racune…

    Odgovori

  • VALE

    13.9.2024 #3 Author

    Za nju ima nade

    Odgovori

  • gagica

    15.9.2024 #4 Author

    Sjajna vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.