U toku izrada Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu

Đedović sa predstavnicima Saveta EU o usklađivanju pravnog okvira u energetici

Vesti

26.4.2023 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Đedović sa predstavnicima Saveta EU o usklađivanju pravnog okvira u energetici Đedović sa predstavnicima Saveta EU o usklađivanju pravnog okvira u energetici
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je u sredu sa predstavnicima Radnog tela Saveta Evropske unije za proširenje i države koje vode... Đedović sa predstavnicima Saveta EU o usklađivanju pravnog okvira u energetici

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je u sredu sa predstavnicima Radnog tela Saveta Evropske unije za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju (COELA) o usklađivanju pravnog okvira u energetici sa regulativom EU.

„Srbija je odlučna da nastavi sa usklađivanjem svog pravnog okvira sa regulativom EU, na čemu zajedno sa drugim ministarstvima radimo kroz aktivnosti u okviru Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost“, rekla je Đedović, saopštilo ministarstvo, prenela je Beta.

U toku je, kako je rekla, izrada Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu kojim će se definisati ciljevi za obnovljive izvore energije (OIE), energetsku efikasnost i emisije gasova, koji treba da bude usvojen tokom ove godine i kojim će se odrediti put energetske tranzicije i dekarbonizacije.

Neophodno je, prema njenim rečima, da se posebno vodi računa o pravednosti zelene tranzicije, o finansijskim i društvenim posledicama koje tranzicija donosi i da se, tokom procesa prelaska na čistije izvore energije, zbrinu zaposleni i lokalne zajednice koje se oslanjaju na ugalj.

Kroz izmene Zakona o korišćenju OIE omogućiće se, kako je rekla, veća usaglašenost sa propisima EU i stvoriti uslove za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i njihovu održivu integraciju u sistem.

Ona je rekla da se intenzivno radi na prenošenju paketa elektroenergetskih propisa u  zakonodavstvo Srbije koje treba da bude završeno do kraja ove godine.

Đedović je rekla da je Srbija na početku velikog investicionog ciklusa u energetski sektor i zahvalila se na finansijskoj podršci EU razvoju prenosne mreže i povezivanju sa susedima u elektroenergetici, kroz projekat Transbalkanskog koridora i diversifikaciji snabdevanja gasom, preko interkonekcije sa Bugarskom.

„Zahvaljujući donaciji EU od 165 miliona evra, povećali smo broj domaćinstava koja mogu dobiti popuste na električnu, toplotnu energiju ili gas. Tako sada više od 190.000 domaćinstava može da umanji svoje račune, ako se prijave za status energetski ugroženog kupca. Namera nam je da ovaj broj povećavamo i olakšamo građanima borbu sa energetskom krizom“, rekla je Đedović.

Na sastanku je, kako je navedeno, konstatovan i napredak u oblasti sigurnosti snabdevanja kroz povećanje rezervi nafte i naftnih derivata i izgradnji novih skladišnih kapaciteta, zatim o izvršenom razdvajanju delatnosti i planovima za reformisanje preduzeća elektroenergetike, kao i o sprovođenju reformi u gasnom sektoru na osnovu akcionog plana koji je usvojila Vlada Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...